2022. november 4., 14:31

Heger és Remišová Fico népszavazásáról

A választási időszak lerövidítéséről kiírt népszavazás Robert Fico, a Smer elnökének kampánya – vélekedik Eduard Heger.

Heger sajtó
Fotó: TASR

A miniszterelnök szerint a Smer elnöke ezzel a lépéssel akarja biztosítani büntetlenségét a választásokat követően. Véleménye szerint a népszavazás olyan mértékű beavatkozás lenne az Alkotmányba, amely a későbbiekben bizonytalanságot kelthetne. Úgy gondolja, a kormánynak négy évre van szüksége ahhoz, hogy a választóknak tett ígéreteit be tudja váltani.

A népszavazást egyébként legitim eszköznek tartja arra, hogy az emberek kifejezzék a véleményüket, ugyanakkor a 2023. január 21-ére tervezett referendumot Fico kampányának tartja, állami pénzen.

Hasonlóan vélekedik Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is. Mint elmondta, Robert Fico kezdeményezését a választási időszak lerövidítéséről ablakon kidobott pénznek tartja. Pártja nem javasolja a népszavazáson való részvételt.

Milliókat kidobni egy felesleges népszavazásra a Szlovákiát sújtó legnagyobb válság idején, ezt önző baromságnak tartom. Amióta Robert Fico ellenzékben van, nem tud mást csinálni, mint hecckampányokat"

– tette hozzá.

Robert Fico eredetileg két kérdésben szeretett volna népszavazást, de a kormány azonnali lemondásáról szóló kérdést az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, így csak arról szavazhatunk, akarjuk-e, hogy népszavazással, vagy parlamenti döntéssel lerövidíthető legyen a kormány négyéves megbízatási időszaka.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.