2022. november 17., 14:09

Heger: A szabadság nem egyenlő az önzéssel

A demokrácia nem tökéletes. De szabadságot ad, ami kulcsfontosságú a személyiségfejlődésben és az egész ország fejlődésében. Ezt írta ki november 17-e alkalmából közösségi oldalára Eduard Heger szlovák kormányfő. Rámutatott, olyan napról van szó, amikor azok az emberek, akiknek a szabadság mélyen a szívükbe volt gyökerezve, elszántan szembe szálltak a totalitárius rendszerrel.

bársonyos forradalom illusztrációs kép
Fotó: TASR, Pixabay
89 novemberének elszánt női és elszánt férfijai békés és erőszakmentes tetteikkel elindították a kommunizmus bukásához vezető eseményeket és a következő generációk számára megnyitották azokat a lehetőségeket, amelyek számukra nem voltak elérhetők”

– írta bejegyzésében a kormányfő. Hozzátette: ezzel pedig visszatért a szabadság az országba, 40 év után szabad és demokratikus választásokat tartottak. Az emberek nyíltan kimondhatták véleményüket, vállalkozhattak és korlátozások nélkül utazhattak. Azok pedig, akiket a rezsim emigrációba kényszerített, szabadon hazatérhettek.

Heger szerint azonban az átmenet a fejlett demokráciába nem volt gyors és egyszerű. De 33 év után már tudjuk, hogy a demokráciához és intézményeinek helyes működéséhez felelősségteljes polgárokra, politikusokra és a társadalom aktív közreműködésére van szükség. Úgy véli, a könnyelműség és a kényelem a szabadság legnagyobb ellenségei. Figyelmeztetett, a szabadságot sokkal könnyebb elveszíteni, mint kivívni.

Hogy a továbbiakban is demokratikus rendszerben működhessünk, felelős vezetőket kell választanunk, akik valóban, és nem csupán formálisan, tisztelik a jogállam elveit”

– mondta.

A kormányfő hangsúlyozza, Szlovákiának olyan vezetőkre van szüksége, akik művelt, modern és igazságos társadalmat fognak építeni. Szerinte az embereknek el kell utasítaniuk az olyan politikai erőket, amelyek visszaélnek a hatalommal saját maguk meggazdagodása érdekében.

Szabadnak lenni, szerinte, nem jelentheti a saját érdek önző keresztülvitelét.

A szabadság olyanok iránti toleranciára és nyitottságra tanít bennünket, akik más véleményen vannak, mint mi magunk. A demokrácia jogot is ad nekünk a szabad döntésekre, és a saját döntésekért való felelősségvállalásra is”

– jegyezte meg. Hozzáfűzte azt is, a mi demokráciánk még fiatal és még mindig sokat kell tanulnia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.