2024. február 21., 11:10
Frissítve: feb. 21. 15:35

Hat éve történt a Kuciak-gyilkosság, így emlékeztek meg a politikusok

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke megemlékezett Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról megölésük hatodik évfordulóján – tájékoztatott a TASR brüsszeli tudósítója.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az EP elnöke a közösségi hálón emlékeztetett, hogy az Európai Parlament „igazságot, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást” ígért a két meggyilkolt fiatal családjának.

Ezt ígértük a meggyilkolt fiatal szlovák újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová családjának hat évvel ezelőtt. Ma is ez a kötelezettségünk, védeni az újságírókat, a sajtószabadságot, harcolni a demokráciáért

- jelentette ki Metsola.

Szerdán Szlovákiában és nyolc európai ország tíz városában tüntetések lesznek az Igazságos Szlovákiáért jelszóval.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én ölték meg nagymácsédi házukban. Az ügyben három jogerős ítélet született, a gyilkosság végrehajtóit, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást 25 év szabadságvesztésre ítélték, Andruskó Zoltánt 15 év szabadságvesztésre.
Több politikus is megemlékezett az évfordulóról

Számos politikus megemlékezett Ján Kuciak újságíróról és menyasszonyáról, Martina Kušnírováról meggyilkolásuk 6. évfordulóján.

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke lakóhelyén, Nagymácsédon, a gyilkosság helyszínén emlékezett meg a szörnyű tragédiáról.

Ártatlan fiataloknak kellett meghalniuk, mert nemcsak hittek egy igazságos és tisztességes Szlovákiában, hanem küzdöttek is érte. Béke poraikra!

-fogalmazott a politikus.

Az SaS Kuciak küldetésének folytatását hangsúlyozta. Michal Šimečka, a PS elnöke azt hangsúlyozta, időben le kell leplezni és megállítani a gonoszságot a politikában.

Az SaS azt hangsúlyozta,

nem szabad elfelejteni a két fiatal bátorságát, és folytatni kell a küldetésüket.

Az SaS képviselői gyertyát gyújtottak Ján és Martina emlékművénél a pozsonyi Sznf téren (SNP). A párt egyúttal köszönetet mondott a munkájukat megbízhatóan és tisztességesen végző médiatermékeknek és az ott dolgozó újságíróknak.

Šimečka emlékeztetett, hogy csak azért öltek meg két fiatalt, mert becsületesen végezték a munkájukat, és hittek abban, amit tesznek.

A gyilkosság megrendelői azt gondolták, ők érinthetetlenek és bármit megtehetnek

– írta a közösségi hálón.

Kötelességünk mindent megtenni azért, hogy az ilyen gonoszságot a politikában és a társadalomban idejében leleplezzük, megállítsuk és legyőzzük

– tette hozzá.

A KDH rámutatott, ez a megbocsáthatatlan gyilkosság megváltoztatta az országot. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is megemlékezett az évfordulón.

A kormánykoalíció egy olyan bűnös törvénymódosítással taposta meg az emléküket, amely miatt számos olyan ügy évül el, amelyekről Ján Kuciak írt

– tette hozzá. A két áldozatról a Slovensko, Za ľudí, KÚ parlamenti frakciójának több politikusa szintén megemlékezett a közösségi hálón.

Igor Matovič, a Slovensko elnöke a megemlékezésen azt mondta, az az érzése, sokan elfelejtették,

mekkora áldozatot hozott ez a két ember azért, hogy a szlovákok olyan államban élhessenek, ahol nem a maffia kormányoz.

Emlékeztetett, hogy Kuciak egész újságírói pályáját annak szentelte, hogy leleplezze az akkori kormány bűntetteit. Hozzátette, hogy Kuciak örökségének fontosnak kell lennie az újságírók számára is, akiknek mindig az igazságot kellene keresniük.

Čaputová: Ma is érvényes a tisztességes és igazságos ország utáni vágy
Ma is érvényes a tisztességes és igazságos ország utáni vágy, amelynek Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után adott hangot a társadalom

– jelentette ki Zuzana Čaputová, miután tisztelgett a két áldozat emlékművénél a pozsonyi Sznf téren (SNP).

Nem felejtem el Jánt és Martinát, és azt, hogy Ján újságíróként végzett munkája miatt gyilkolták meg őket, mert az igazságot kereste és tárta elénk, állampolgárok elé. Már hat éve hiányoznak a családjuknak, barátaiknak és mindannyiunknak. Annak ellenére, hogy eltelt hat év, ma is újságírókat fenyegetnek meg és a polgári társadalmat támadják, az erős kézzel való kormányzásról hallunk kijelentéseket

– mondta az államfő.

Politikai célokra használják fel a Kuciak-gyilkosságot, véli Susko és Kamenický

Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügyét politikai célokra használják fel – állítja Boris Susko igazságügyi és Ladislav Kamenický pénzügyminiszter (mindkettő Smer-SD).

Minden fiatal élet kioltása tragédia, ez is az volt. Az előző kormány, és mindenki mindent megtett a gyilkosság felderítésére. Mindenkinek meg kellene emlékezni az áldozatokról, de ne csináljunk ebből politikai ügyet

– mondta Kamenický. Susko kiemelte, a szlovákiai jogrendszer mindenkit megvéd, beleértve az újságírókat.

Szomorú, hogy hat év elteltével sem vizsgálták ki teljesen az ügyet

– jelentette ki Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter. Hozzátette, ez rossz fényt vet a Különleges Ügyészségre és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségre.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter kijelentette, hogy Peter Pellegrini akkori kormányfő a gyilkosság után megnyugtatta a társadalmat, helyreállította Szlovákia megítélését, a tetteseket pedig elítélték és börtönben vannak.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tájékoztatása szerint több szlovákiai városban és külföldön is megemlékezések lesznek szerdán, Pozsonyban 17 órakor kezdődik a rendezvény a Szabadság téren.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.