2023. július 31., 15:37

Három megyében csökkent, de volt, ahol megnőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Az év 27. hetében Nagyszombat, Besztercebánya és Kassa megyében csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – tájékoztatott honlapján a szennyvízvizsgálatok eredményéről a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

koronavírus Szlovákia laboratórium
Fotó: TASR

Az említett időszakban 18 mintát vizsgáltak, öt volt negatív.

„Hat mintában (33,33 százalék) nőtt a SARS-CoV-2 vírus jelenléte, a fennmaradó 12 mintában nem változott, vagy csökkent az érték” - közölte a hivatal.

Az új típusú koronavírus jelenlétét 2021 májusában kezdték heti rendszerességgel ellenőrizni a szennyvízben. Tavaly további járásokkal bővítették ki az ellenőrzést, eddig összesen 62 szlovákiai szennyvíztisztító telepen vettek mintát.

Köszönhetően a javuló járványhelyzetnek, június 19-től csökkentették a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok számát.

Az ÚVZ tájékoztatása szerint a 27. naptári hétig összesen 4450 mintát vizsgáltak. „4345 mintában (97,64 százalék) volt pozitív, vagy határérték körüli az eredmény" - tette hozzá a hivatal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.