2024. január 23., 12:02
Frissítve: jan. 23. 12:19

Harmadik hete tárgyalnak a Büntető Törvénykönyvről - és még hol a vége!

Kedden folytatódik a parlament hatodik ülésszaka, mely még tavaly decemberben kezdődött. Folytatódik a Büntető Törvénykönyv módosításának vitája.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A már harmadik hete tartó tárgyalásban még 40 ellenzéki felszólaló vár a sorára.

A gyorsított eljárásról szóló szavazás után a javaslat első és második olvasatban való megvitatásával folytatódna az ülés.

Az ellenzék a rengeteg felszólalással próbálja hátráltatni a Btk. módosításának folyamatát. A tervezet megszüntetné a Különleges Ügyészséget és csökkentene számos büntetési tételt. Az ülés programjában emellett még körülbelül 20 programpont szerepel, köztük képviselői törvényjavaslatok is.

Folytatja az ellenzék a Btk. módosítása elleni tüntetéseket

Közben az ellenzéki PS, KDH és SaS folytatja a Btk. módosítása elleni tüntetéseket. A kormány tervezetének visszavonását és szabályos törvényelőkészítő eljárás lefolytatását követelik. A következő megmozdulások január 25-én lesznek az ország számos városában, 18 órai kezdettel.
„A módosítás elfogadhatatlan, és ezzel a kormánykoalíció is tisztában van” – jelentette ki Michal Šimečka, a PS elnöke, hozzátéve, hogy a javaslat a bűnözőket segíti.

Állítása szerint a kormánypártok is tisztában vannak a változtatások kockázataival, és ezekre nem tudnak magyarázatok adni a saját választóiknak sem,

például a lopásért kiszabható büntetési tételek csökkentésére. Šimečka a parlamentben zajló vita menete alapján úgy véli, a hét vége felé lehet szavazás a gyorsított eljárásról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.