2022. október 30., 12:26

Hájos Zoltán kapta a második legtöbb karikát a választásokon

A szombaton lezajlott megyei választás a Szövetség első nagy politikai megmérettetése volt, amelyen nem csak a párt, hanem jelöltjei is kiemelkedő eredményt értek el országos szinten.

Hájos Zoltán
Fotó: Nagy Attila/dunaszerdahelyi.sk

A párt eredményeiről korábbi cikkünkben olvashatnak, de a választások a képviselőjelöltek szintjén is rekorderedményt hoztak. Történt ez akkor, amikor a független jelöltek számát a megyei megmérettetésen a közös választás csak növelte, de a nagyobb konkurencia csak jobban kiemelte a választói preferenciákat.

Legalábbis a magyarlakta vidéken mindenképp, hiszen a Szövetség jelöltjei az egyéni karikák gyűjtésében országos szinten a legjobbak között szerepelnek. Azon már meg sem lepődünk, hogy Nagyszombat megye Dunaszerdahelyi járásában kellett a legtöbb egyéni szavazat, hogy valaki képviselő lehessen, összesen 10 209, s az első nem bejutó helyen megszerzett 7712 a körzetek jelentős részében még akár az első helyek egyikére is elegendő lett volna.

A Dunaszerdahelyi járásban viszont nem, s ugyan tény, az ország egyik legnépesebb járásáról beszélünk, de a részvétel nem volt kiemelkedő, a jelöltek eredményei viszont igen.

Hájos Zoltán, akit ötödször választottak meg Dunaszerdahely polgármesterének, a megyei választásokon ismét képviselői helyet szerzett, méghozzá országos szinten a második legtöbb szavazattal.

A csallóközi városvezető által megszerzett 18 146 karikánál többet csak Zsolna megyében Igor Janckulík (korábbi parlamenti képviselő, aki a Zsolna megyeelnöki posztjáért zajló csatában a harmadik helyen végzett) gyűjtött, összesen 19 439-et, ezzel az adott körzetben közel 12 ezerrel előzte meg ellenfeleit. Hájos viszont nem egyedül ért el ilyen remek eredményt, hanem párttársaival együtt, igaz, jókora fölénnyel nyert így is, ezzel pedig a régió legnépszerűbb politikusává lépett elő a szavazatok alapján.

A mögötte végző Menyhárt József 16 598 karikája a harmadik helyre elegendő országosan, miközben Fenes Iván a negyedik helyen szerepel 15 592 szavazatával. Az ugyancsak a járásban politizáló Bacsó Lászlót 14 001 szavazata országos szinten még mindig a TOP5-be sorolja, a hatodik a Szövetség komáromi politikusa Andruskó Imre, aki 13 843 karikát gyűjtött a nem hivatalos adatok szerint.

A választások tehát megmutatták, a párt megyei elnökjelöltjeire leadott több tízezer szavazat és a képviselőjelöltek által elért országosan is kiemelkedő eredmény lehetőséget ad a parlamenti sikerekre is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.