2021. december 2., 16:59

Ha túl sok a súlyos covidos beteg, a pontok döntik el, ki kerülhet lélegeztetőgépre

Egyre több a beteg, az ágy meg egyre kevesebb. Így a kezelőorvosok azzal a dilemmával szembesülnek: kit kapcsoljanak szükség esetén lélegeztetőgépre. Ilyen esetekben erről az ún. triázs alapján döntenek. De mi is az a triázs? Nem más, mint az emberek rangsorolására használt betegosztályozási rendszer.  

Fotó: MTI

Ha nem lesz elég lélegeztetőgép, a nagyobb túlélési esélyekkel rendelkezőket kötik rá a gépekre.

Az orvosoknak azt kell értékelniük, mennyire vannak a betegek mások segítségére ráutalva, illetve van-e súlyos betegségük. Azt, hogy ki kerül az intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre határesetekben egy pontozásos rendszer alapján döntik el. A múlt hét folyamán az egészségügyi tárca elindította az ún. triázs-rendszert ezeknél az életmentő gépeknél. Ez egy objektív rendszer a kórházaknak annak eldöntésére, kit kell lélegeztetőgépre kapcsolni és kit nem.

Az orvosok már az elmúlt hetekben arról beszéltek, hogy a kórházakban már nem tudnak mindenkit lélegeztetőgépre kötni, akinek szüksége lenne rá – és azokat a betegeket kell kiválasztaniuk, akiknek nagyobb az esélyük a túlélésre.

A kórházak már a múlt hét folyamán megkapták a szakmai útmutatást az eljárás módjáról. A pontozásos rendszert abban az esetben kell alkalmazniuk, ha az intenzív osztályokon már nincs elegendő hely a mesterséges lélegeztetésre. Ha a páciens túl sok pontot kap, a hely viszont kevés, nem kapcsolják mesterséges lélegeztetésre, hanem palliatív vagy konzervatív oxigénellátásban részesítik.

A táblázat szerinti a ponteredmény a döntő, nem a kor

Az irányelvekben van egy ponttáblázat, amely alapján értékelik a beteg állapotát. A betegnek a krónikus és súlyos betegségekért, valamint a beteg állapotától függően jár a pont. A több pont a beteg rosszabb állapotát tükrözi – és csökkenti a mesterséges lélegeztetés valószínűségét. Persze, az orvosoknak nem kötelező maradéktalanul ezt az eljárást követniük, nagyszámú ponttal rendelkező beteget is mesterséges lélegeztetőgépre köthetnek.

Két pontot adhatnak a betegnek például, ha az súlyos beteg (ebben a kategóriában ez a maximum), ha például az elmúlt három évben megállt a szíve, vagy ha a krónikus betegsége miatt kórházi kezelésre szorul.

Egy pont jár például a súlyosabb vese-, máj-, tüdőbetegség vagy súlyos szövődményekkel járó cukorbetegség esetén.

Egy másik kategória, a „beteg törékenysége”, amely szintén nagy mértékben befolyásolja a lélegeztetőgépre kapcsolásról való döntést – ebben az esetben egytől kilencig terjedő pontot kaphat a beteg. Az egészséges, edzett beteg 1 pontot kap, de 8 pontot „a nagyon törékeny emberek”, akik mások segítségére szorulnak, és az életük vége felé közelednek, 9 pontot pedig a gyógyíthatatlan betegek.

A kor és a vakcina nem számít

A leggyakrabban vitatott paraméter – a beteg életkora – nem szerepel a kritériumok között. Nem mérvadó annak eldöntésében, hogy a beteget lélegeztetőgépre kell-e kapcsolni.

A lélegeztetőgépre kapcsolás határa nyolc pont. Ha egy beteg ebben a rendszerben kilenc-tíz pontot kap, akkor úgynevezett konzervatív kezelést kap, így oxigénellátással segítik, de lélegeztetőgépre már nem kapcsolják. Ha tizenegy vagy több pontot kap, palliatív ellátásban részesítik.

Az útmutatót még az előző vezetés idején dolgozta ki a tárca, márciusban, a második hullám végén, amikor a kórházak nyíltan kimondták, hogy válogatniuk kellett a betegek közül, kit kapcsoljanak lélegeztetőgépre. Az útmutatót most Vladimír Lengvarský miniszter küldte meg a kórházaknak.

Jakub Hložník, a pozsonyligetfalui kórház intenzív osztályának vezetője szerint a triázs kritériumai március óta ismertek, ez határozza meg az orvosok kereteit és jogi védelmét. Mint mondta, a triázst november 26-án jelentette be a miniszter, és ekkor küldte ki az útmutatást is a kórházaknak. Hložník véleménye szerint az aneszteziológusok számára meglehetősen célszerűtlen az útmutató, mert a beteg egészségi állapota mellett fel kell mérni például azt is, hogy egyedül járt-e vásárolni, egyedül fel tud-e öltözni, tudott-e főzni.

Nekünk azonnal kell döntenünk, egy fulladozó betegből biztosan nem lehet ezeket az adatokat kiszedni”

– fűzte hozzá a főorvos.

A kórházakban jelenleg 3394 koronavírusos beteget ápolnak. Intenzív és aneszteziológiai osztályon 600 beteg van, 291 fő szorul mesterséges lélegeztetésre. A betegek körülbelül egy héttel a fertőzés után kerülnek kórházba, a halálesetek néhány héttel később állnak be. A lélegeztetőgéppel ellátott ágyak esetében gondot jelent a tapasztalt személyzet hiánya. Több száz egészségügyi dolgozó a második hullám után távozott a munkahelyéről.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.