2023. július 7., 15:20

Gyimesi a párt bejutását fontosabbnak tartja, mint a saját mandátumszerzését

Gyimesi György úgy tartott szinte percre pontosan kétórás választási fórumot csütörtök este Nagymegyeren, hogy se ingyenes gulyással, se zenés – énekes fellépőkkel nem kedveskedett a közönségnek. Mivel a csallóközi városban további Szövetség jelölt is van, így a nagymegyeri Görföl Vilmos is helyet kapott az est szónoka mellett.

Gyimesi György - Nagymegyer 2023.07.06.
Gyimesi György: A Szövetségnek az új kormánykoalícióban lesz a helye
Fotó: Somogyi Szilárd

A 2020-ban parlamenti mandátumhoz jutott Gyimesi személyes bemutatkozására mintegy ötven fő jött el a városi kultúrházba, amit tiszteletre méltó számnak tarthatunk, főleg annak tudatában, hogy egyszemélyes politikusi talk-showra éppen az érdeklődés bizonytalansága miatt országos szinten is kevesen vállalkoznak.

Gyimesi perspektív karrierjére lehet bizonyság az is, hogy a település véleményformáló személyiségei is szép számmal foglaltak helyet a széksorokban, bár nyilván Görföl Vilmos lokális ismertségét sem szabad felednünk.

Gyimesi gyakorlott szónokként ötven percen keresztül úgy beszélt az általa lényegesnek tartott témákról, hogy szinte a politika paletta minden részét érintette, kezdve a személyes szakmai bemutatkozástól, az OĽaNO pártbeli lehetőségein keresztül egészen a Beneš-dekrétumok és a kisiskolák kérdéséig, nem kihagyva a mostani választásoknak az etnikai politizálás jövőjére gyakorolt hatását, valamint a keresztény-nemzeti-konzervatív politikai felfogás reakcióit a progresszív – liberális elképzelésekre sem.

Gyimesi György - Nagymegyer 2023.07.06.
Görföl Vilmos és Gyimesi György
Fotó:  Somogyi Szilárd

Szóba került továbbá az ország Ukrajna-politikája, az illegális migráció, a Slovnaftra kivetett extraprofit-adó költségvetési hozadéka és még sok aktualitással bíró téma. Mindegyik közös gyakorlati nevezője, hogy Gyimesi néhány percnél tovább nem időzött egy-egy pontnál sem, s így folyamatosan fenn tudta tartani az egyébként is érdeklődőnek mutatkozó közönség figyelmét.

Amire több időt szánt, az a Szövetség párthoz, illetve főképpen a magyar politizáláshoz való viszonya, ezek során hangzottak el az írásunk címében is olvasható gondolatok.

Gyimesi szavaiból világossá vált, hogy a magyar listán való indulás gondolata volt a fő motiváció a számára, s hogy a Szövetséggel való viszonyát korrektnek tartja, de a költségeit saját maga fizeti, s a pártnak sem tagja, mint ahogy az OĽaNO esetében sem volt párttag.

Talán meglepetésszámba is ment az a kijelentése, hogy ha a jelöltlista végéről nem tudja magát felkarikázni, akkor nincs keresnivalója a politikában.

Az est folyamán Gyimesitől értesülhetett a hallgatóság arról is, hogy egy önhibáján kívül elkövetett adminisztratív hiba miatt viszont immár nem a lista 150-edik helyéről, hanem a 149-edikről indul majd. Erről a ma7.sk olvasóinak külön videónyilatkozatban számolt be.

Azt est második felében a közönség kérdéseire került sor, mely során a leendő elfogadható koalíciós partnerekről, a liberális sajtó térnyeréséről, a kollektív bűnösség aktualitásáról, valamint a közérthető kommunikáció fontosságáról is szó esett.

Gyimesi ezek során határozottan kiállt amellett, hogy a Szövetségnek egy keresztény-nemzeti-konzervatív, szuverenista politikát folytató kormány részének kell lennie.

S megemlítette azt is, hogy a magyar pártok mindig a stabilitást jelentették, és hogy ennek így kell lennie a szeptember 30-ai választások után is, immár intézményi jelenlétet biztosítva a szlovákiai magyarságnak a pozsonyi parlamentben.

Gyimesi György – Nagymegyer, 2023.07.06.
Fotó:  Gyimesi György fb-oldala

Hangsúlyozta, hogy egy ember parlamenti jelenléte, bármennyire is kiáll a kisebbségi témák képviselete mellett, nem hasonlítható össze egy politikai párt, egy egész parlamenti frakció alkupozíciójával.

Ezért úgy gondolja, hogy bár megtesz mindent a választási sikerért, a párt bejutását fontosabbnak tartja, mint a saját mandátumszerzését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.