2024. április 22., 16:43

Gröhling szerint Fico uralni akarja a közmédiát, Šimečka elítéli a művészek elleni támadást

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő az ellenőrzése alá akarja vonni az RTVS-t, propagandatévét akar – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling, az SaS elnöke a kormányfő kulturális minisztériumban tett ellenőrző látogatására reagálva.

Utólag már okosabb
Branislav Gröhling
Fotó: TASR

Michal Šimečka, a Progresívneho Slovensko elnöke elítélte a kulturális élet szereplői elleni támadásokat a kormányfő részéről.

A kormányfő és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter nem válaszolta meg azokat a kérdéseket, hogyan akarnak segíteni a szlovák kultúrán. Ehelyett az újságírókat, a kisebbségeket, az RTVS-t támadták, amelyből félretájékoztató médiát akarnak csinálni

– mondta Gröhling.

René Parák, az SaS kulturális szakértője hozzátette, a sajtótájékoztatón nem derült ki semmi a tárca stratégiájáról.

A minisztérium mindennemű koncepció nélkül dolgozik, nincs semmilyen stratégiája, átfogó elképzelése, amit bemutathatna. Az egyetlen dolog, amit megtudtunk, hogy ellenőrzés alá kell vonni a kulturális intézményeket és a kultúrára szánt anyagi forrásokat

– mondta Parák. Hozzátette,

a nyilvánosság nem tudja, hogy a tárca mit kezdett a véleményezési eljárás keretében benyújtott észrevételekkel az RTVS-ről szóló törvény módosításához.

Šimečka Fico kijelentései kapcsán rámutatott, hogy a kultúrát nem lehet „nemzeti”, „szlovákellenes”, „transzszexuális” és „elfajzott” kategóriákba sorolni.

Végképp elfogadhatatlan, hogy hatalmi pozícióból sérteget vezető szlovák művészeket csak azért, mert bírálni merik az egyébként teljesen alkalmatlan Šimkovičová miniszter asszonyt, vagy mert másképp fejezik ki a saját, szabad véleményüket. Ez a mečiarizmus legsötétebb korszakába való visszatérés

– jelentette ki Šimečka.

Hozzátette, tiszteletet érdemel a szlovák kulturális élet minden képviselője, akik a nehéz körülmények ellenére továbbra is szabadon alkotnak, foglalkoznak a közügyekkel és sokan közülük külföldön is képviselik a szlovák kultúrát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.