2022. november 25., 11:21

Friss közvélemény-kutatás: Pellegrini és Fico az élen, Matovičék lejtmenete folytatódik

A TV JOJ megrendelésére készített friss AKO-felmérésből kiderül, továbbra is a Hlas-SD és a Smer-SD az ország két legnépszerűbb pártja.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

Ha november végén rendeznék a parlamenti választást, ahogy a korábbi hónapokban, úgy most is a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD szerezné a legtöbb mandátumot. Az aktuális felmérés szerint a szavazatok 19,5%-a lenne az övék. A második helyen a Smer-SD végezne 16%-kal, míg a dobogó legalsó fokára a Progresívne Slovensko léphetne fel, 11,5%-kal.  

A PS már az SaS-t is megelőzte, Sulíkék az elmúlt hónapban 0,7%-ot veszítettek a támogatottságukból, 10,8%-on állnak.

E négy párton kívül még az OĽaNO (7,5%), a Sme rodina (6,9%), Kotlebáékból kiszakadt Republika (6,3%) és a KDH (6,1%) jutna be a parlamentbe.

A legutóbbi Focus-felméréssel ellentétben, amely a Szövetséget stabil befutó helyen mérte, az AKO, szokásához híven, ezúttal is csak 2-3% körülire becsüli a párt támogatottságát. Az aktuális felmérés szerint a Szövetség mindössze a szavazatok 2,6%-át szerezné meg, ami 0,5%-os erősödést jelent az októberi eredményhez képest.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.