2022. december 2., 11:28

Friss felmérés: A választópolgárok még Kotlebát is szívesebben látnák kormányfőként, mint Matovičot

Rendkívül érdekes közvélemény-kutatást tett közzé a DenníkN portál. Az IPSOS által készített felmérés elsősorban azt vizsgálta, az ország lakossága melyik politikust tudná elfogadni Szlovákia miniszterelnökeként. 

Parlament
Fotó: TASR

A lista első helyén, ahogy az várható volt, Peter Pellegrini végzett. A megkérdezettek mintegy 50%-a úgy nyilatkozott, el tudná fogadni a Hlas-SD elnökét az ország új kormányfőjeként. Második helyen Robert Fico végzett, körülbelül 33%-os "elfogadottsággal", míg a harmadik helyen – talán némi meglepetésre – Eduard Hegert és egy már nem is aktív politikust, Ivan Korčokot találjuk. Az aktuális kormányfőt és az előző külügyminisztert egyaránt a választók 25-25%-a tartja elfogadható alternatívának. 

Korčok eredménye annak fényében tűnik csak igazán kiemelkedőnek, hogy a kutatás úgy találta, az ex-miniszter elutasítottsága kifejezetten alacsony. Míg Ficót a megkérdezettek több, mint fele nem tartja megfelelő jelöltnek, Korčok elutasítottsága jóval alacsonyabb, a listán szereplő nevek között a második legkisebb.

A felmérés során egy ötös skálán kellett értekelnie a megkérdezetteknek az adott politikus alkalmasságát, ahol az ötös a "kifejezetten alkalmas"-t, míg az egyes az "egyáltalán nem alkalmast" jelölte. Az így kapott értékelésekből átlagot vonva kiderül, Pellegrini 2,8-as eredménye a legkiemelkedőbb, a korábbi kormányfőé, Igor Matovičé pedig a legrosszabb. A pénzügyminiszter mindössze 1,6-os "elfogadottsági index-szel" rendelkezik, míg a jogerősen elítélt Marian Kotlebánál ez az érték 1,7.

Az átlagosnál jobb eredményt ért el a Szövetség országos elnöke, Forró Krisztián is. Ugyan Forró elfogadottsága meghaladja a kettes értéket, csakhogy a pártelnök országos ismertségben messze elmarad szlovák politikustársaitól. Forróról a megkérdezettek közel fele nyilatkozott úgy, nem ismeri.

Koalíciós keringő

Az IPSOS unkatársai arra is kíváncsiak voltak, a választók számára melyek a leginkább elfogadható koalíciós forgatókönyvek. A kormányváltó hangulatot szépen szemlélteti, hogy a két legelfogadottabb kombinációban nem találjuk ott sem a legnagyobb (OĽaNO), sem a legkisebb kormánypártot (Za ľudí), ugyanakkor a kabinetből gyakran "kibeszélő" Sme rodinát igen. Úgy a Hlas - Smer, mint a Hlas - Sme rodina páros a válaszadók nagyjából 30%-ának elfogadható alternatíva az ország élén. Érdekes apróság, de a Hlas biztos pártválasztói számára az utóbbi kombináció inkább elfogadható, mint Ficóék (70% 66%-kal szemben), ugyanakkor a liberális PS- és SaS-választók számára Pellegrin tűnik kiváló partinak. Mindkét párt támogatóinak több mint fele mondja azt, elfogadható számukra egy Hlas-SD-vel kötött koalíció

Érdekes módon a mostanában sokat emlegetett balliberális(?) nagykoalíciót, a Hlas - PS - SaS trojkát mindössze a megkérdezettek negyede tolerálná.

Ennél is kevesebb választó számára elfogadható az aktuális kormány újrázása. A megkérdezettek még akkor sem szeretnék újra az OĽaNO-t a kormányrúdnál látni, ha a mostani kormány kiegészülne a PS-szel, a KDH-val, valamint az SaS-szel. 

Az IPSOS által készített felmérés 1023 választópolgár megkérdezésével zajlott, online formában.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.