2021. október 24., 17:08

Forró Krisztián: Egy közösség önbecsülés nélkül nem tud megmaradni

A magyarokban mélyen gyökerező szabadságvágy lakozik, korábbi megtorlásoktól megerősödve, ha kell újra és újra megvívják szabadságharcaikat - hangzott el a mátyusföldi régiós '56-os megemlékezés fő gondolata. Október 24-én a Galántai járásban Kismácsédon, a Vágsellyei járásban Zsigárdon tartottak megemlékezéseket.

Kismácséd - 1956 megemlékezés
Galéria
+6 kép a galériában
Forró Krisztián
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A megemlékezők október 24-én délelőtt Kismácsédon gyűltek össze, hogy a helyi Hősök terén leróják kegyeletüket és tiszteletüket az 56-os harcosok előtt. Kismácsédon 2007-ben leplezték le a szőgyéni fafaragó mester, Smid Róbert által készített 1956-os emlékművet. Hontvári Ferenc polgármester elárulta, a falu sorsszerűen, közvetlenül kötődik az 56-os eseményekhez. Az emlékmű a faluból kitelepített Biliczki Andrásnak állít emléket, aki 1956-ban egyetemi társaival együtt ment ki harcolni a „ruszkik” ellen, majd Kistarcsán lelőtték, hősi halált halt.

A kismácsédi megemlékezést Nagy Mónika, a helyi szlovák tannyelvű kisiskola vezetője nyitotta meg, a lírai betétet Czinege László énekes előadása követte, amelyben az előadó a magyar zenetörténet forradalomhoz kapcsolódó muzsikáit adta elő. Az egybegyűlteket Hontvári Ferenc köszöntötte, kiemelve, hogy Kismácsédon erősen él és tartja magát a magyar hit.

Hontvári
Hontvári Ferenc az 56-os emlékműnél tart emlékbeszédet
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke is Kismácsédon hajtott fejet a forradalom áldozatai és a szabadságért küzdő nemzettársak előtt. Ünnepi beszédének vezérfonala a szabadság, a közösségbe vetett hit eszméje volt.

"1956-ban a közös cél érdekében is egységbe, szövetségbe forrt a magyarság. A forradalom egybekötötte a külhoni magyarokat az anyaországiakkal. Hiszen, ha ránk telepszik a hatalom, mi azt nehezen viseljük, sőt, nem tűrjük. Egységbe, szövetségbe tömörülünk” – mutatott előre a párt vezetője a múltbeli történések tanulságain keresztül. Kiemelte, az 56-os forradalom az önbecsülés forradalma volt, a felvidéki magyarok számára is fontos felismerés kell, hogy legyen: egy közösség önbecsülés nélkül nem tud megmaradni.

Szükséges ezt az országot az itt élő nemzetiségekkel együtt, közösen gyarapítani, hiszen a magyarság nem gyengíti, hanem erősíti a szülőföldet, az országot, amelyben élünk”

– tette hozzá Forró Krisztián.

A kismácsédi koszorúzáson a Csemadok Galántai Területi Választmányát Krommer Rudolf és Botló Péter képviselte.

Kismácséd - 1956 megemlékezés
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.