2022. október 30., 18:31

Forró Krisztián: A Szövetség sikere igazolja, hogy a megkezdett úton kell tovább haladni

Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét a szombati összevont választás eredményeiről kérdeztük.

Forró Krisztián
Fotó: Léczes Zoltán

Hogyan értékeli a választási részvételt a déli régiókban?

Nagy kérdőjelek voltak a választásokat megelőzően, milyen lesz a választói kedv az összevont választásokon. Örülök annak, hogy a déli és keleti régiókban sokan járultak az urnákhoz. Szeretném megköszönni minden polgárnak, aki élt választójogával.

Külön köszönet azoknak, akik a Szövetség jelöltjeit választották. Nekik köszönhetően megmutattuk, hogy egységes fellépéssel eredményeket tudunk elérni. A Szövetség sikeres szereplése igazolja, hogy a megkezdett úton kell tovább haladni.

A megyei testületekben a Szövetség 54 mandátumot szerzett az elődpártok által öt éve megszerzett 42 képviselői helyhez képest. Minek köszönhető a siker?

Valóban sikerről beszélhetünk, hiszen a Szövetség országos összevetésben a legerősebb pártnak bizonyult a megyei választásokon, a mi színeinkben jutott be a legtöbb önállóan induló jelölt a megyei testületekbe. Jelöltjeink több mint félmillió szavazatot kaptak, az utánunk következő párt aspiránsai mintegy százezerrel kevesebbet.

Úgy vélem, a siker leginkább annak köszönhető, hogy meghallgattuk az emberek óhaját, legyen egy egységes érdekképviselet, ezért tavaly októberben életre hívtuk a Szövetséget.

A sikeres szerepléshez az is hozzá tartozik, hogy a választók biztosan mérlegre tették, a központi kormány rendre elfeledkezik a dél- és kelet-szlovákiai régiókban élő emberekről, emiatt nagyon fontos, hogy legyen egy olyan politikai tömörülés, amelyik megfelelő módon tudja és akarja is képviselni az itt élő embereket. A Szövetség egy ilyen párt, a megyei testületekben is a régiókban élőket fogjuk képviselni.

Mennyire elégedett a párt megyei elnökjelöltjei által elért eredményekkel?

Nagyszombat megyében Berényi József megduplázta a rá leadott szavazatok számát, több mint 38 ezer voksot gyűjtött be. Nyitra megyében Csenger Tibor is több mint 35 ezer szavazatot kapott.

Ezek az eredmények arról tanúskodnak, hogy a közösségünkben van erő, amivel számolni kell.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Besztercebánya és Kassa megyében a győztes megyeelnökjelöltet támogattuk. A négy déli megyében a sikeres szereplésnek köszönhetően nagy esély kínálkozik rá, hogy alelnököt adjon a Szövetség.

A Szövetség a győztes településvezetők tekintetében országosan is a legerősebb pártok között van. Milyen eredményeket emelne ki a régiókból?

Nagyon örülök neki, hogy a helyi önkormányzatokban sikerült megtartanunk, sőt több helyen megerősítenünk az elődpártok által négy éve elért pozíciókat.

Dunaszerdahelyet, közösségünk egyik nagyon fontos bástyáját sikerült megtartanunk. Somorján ugyancsak sikeresen szerepeltünk, ahogy Királyhelmecet is sikerült megtartani. Szeretném kiemelni, hogy Galántának újra magyar polgármestere van, a városban olyan jelölt nyert, akit a Szövetség támogatott. Kassán és Losoncon a Szövetség szintén a győztes jelöltek mögött sorakozott fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.