2023. október 26., 08:16

Forró Krisztián: A Szövetség kapocs kíván lenni a szlovák és a magyar kormány között

Mit várhat az új kormánytól a felvidéki magyar közösség? Minek kellene bekerülnie a kormányprogramba a Szövetség szerint? Forró Krisztiánt, a párt országos elnökét kérdeztük.

Forró Krisztián
Fotó: Léczes Zoltán

Zuzana Čaputová elutasította az SNS által jelölt Rudolf Huliak kinevezését a környezetvédelmi tárca élére, ezáltal napokig nem lehetett tudni, mikor léphet hivatalba az új kabinet. Túllépte-e a hatáskörét az államfő?

A köztársasági elnök asszonynak lehetősége van kifejezni nemtetszését a kormánytagokkal kapcsolatban, és ő élt ezzel a lehetőséggel.

Szerdán felállt a negyedik Fico-kormány. A Szövetség többször figyelmeztetett arra, milyen károkat okozott az országnak a Matovič- és a Heger-kormányok időszakára jellemző instabilitás, milyen következményekkel jártak az állandósuló belső viták. Az új kabinet képesnek bizonyul majd a stabil kormányzásra?

Az ország lakosainak érdeke, hogy stabil kormány álljon fel, amely a polgárok érdekeit fogja szem előtt tartani.

Hogy a most hivatalba lépő kormány ilyen lesz-e, azt az idő fogja megmutatni.

Mit várhat az új kormánytól a felvidéki magyar közösség?

A múltból kiindulva óvatosak vagyunk, hiszen a központi kormányok magyar érdekképviselet nélkül rendre megfeledkeztek rólunk, felvidéki magyarokról, és az általunk lakott régiókról.

Milyen prioritásokat fogalmaz meg a Szövetség? Milyen, a felvidéki magyarok számára fontos pontoknak kellene bekerülnie az új kormány programjába?

Az elkövetkező időszakban a Szövetség kapocs kíván lenni Szlovákia és Magyarország kormánya között.

Mindkét ország sikerében érdekeltek vagyunk, hiszen a magyar nemzet része vagyunk, és egyúttal Szlovákiában élünk. Ezért a magyarságunk, megmaradása mellett az általunk lakott régiók gazdasági fejlesztését tartjuk továbbra is prioritásnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.