2023. december 14., 11:09

Folytatódik a kormány konszolidációs csomagjának parlamenti vitája

Folytatódik a vita a pozsonyi parlamentben a kormány konszolidációs csomagjáról, amellyel a költségvetési hiány lefaragását szeretnék elérni.

 

szlovák parlament 2023-12
Archív felvétel
Fotó: TASR

Szerdán, december 13-én éjfélig zajlott a vita a kormányjavaslatról, majd csütörtökön reggel, amikor még 13 képviselő várt megnyilvánulásra, folyatódott.

A megegyezés értelmében délelőtt 11 órakor nem szavaznak a parlamenti képviselők, a törvényjavaslatról valószínűleg délután 5 órakor döntenek.

A kormány által elfogadott gazdasági csomag mintegy másfél milliárd eurót hozna az államkasszába - részben természetesen a polgárok fizetnék meg ezt az összeget. Ami közvetlenül érintheti pénztárcánkat, az az egészségügyi járulék emelése, a dohánytermékek és az alkohol jövedelmi adójának emelése, vagy éppen a 2. nyugdíjpillér hozzájárulási összegének csökkentése. Emellett a bankokat is plusz adóval sújtaná a Fico vezette kormány, ami előbb vagy utóbb szintén a polgárok pénztárcáját szellőztetné meg.

Ha a költségvetést sikerül feljavítaniuk, további, gyorsított eljárásban tárgyalandó témák kerülnek napirendre a parlamentben, mint például az új minisztérium jogköreit megszabó törvény, vagy a nemzeti egészségügyi információs rendszerről szóló törvény.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.