2023. július 29., 08:23

Focus-felmérés: Csak négy pártnak van biztos helye a parlamentben, a Szövetség erősödik

Ez derül ki abból közvélemény-kutatásból, amit a Focus ügynökség végzett július 21-26 között, 1024 személy bevonásával a Markíza Televízió megbízásából.

szlovák parlament ülés
Fotó: TASR

A választást július végén a Smer-SD nyerte volna, a szavazatok 18,1 százalékával. A képzeletbeli dobogó második fokán Hlas-SD végzett 16 százalékkal, a harmadikon pedig Progresívne Slovensko 14,3 százalékkal.

A negyedik helyet a Republika szerezte meg, a voksok 8,7 százalékával.

6,2 százalékos támogatottsággal nem jutott volna be a törvényhozásba az OĽaNO és barátai a Za ľudíval és a Kresťanská úniával, mert ahhoz legalább a voksok 7 százalékára van szükség.

A Sme rodina és a KDH szintén elérte a bejutási küszöböt, 5,6 százalékot szereztek. Az SaS 5,2, az SNS 5,1 százalékos támogatottságot kapott.

A Szövetség szavazóbázisát a Focus 4 százalékosra mérte, ami a párt erősödését mutatja. Tegnap arról adtunk hírt, hogy a Polis, már másodszor, a parlamenti küszöb fölé mérte a magyar pártot.

A Demokrati 3,8 százalékot, az ĽSNS 2,3 százalékot, a Modrí, Most-Híd 1,8 százalékot, a Magyar Fórum, az Občianski demokrati Slovenska, a Za regióny, a Rómska koalícia, a Demokratická strana 1,2 a szavazatok 1,2 százalékát szerezte volna meg. A Pirátska strana-Slovensko 0,6 százalékon végzett.

Ami a parlamenti mandátumok elosztását illeti, a Smer-SD 35, a Hlas-SD 31, a PS 27 és a Republika 16 képviselői helyet szerzett volna. A Sme rodina és a KDH 11, az SaS 10 és az SNS 9 képviselőt ültethetett volna a parlamentbe.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.