2022. április 8., 16:06

Fico üzent Hegernek és Čaputovának

Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger (OĽANO) kormányfő belerángat minket az ukrajnai háborúba – jelentette ki Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke arra reagálva, hogy Szlovákia Ukrajnának ajándékozta S-300-as légvédelmi rendszerét. Fico bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Robert Fico
Fotó: TASR

„A több milliós S-300-as légvédelmi rendszer elajándékozása Ukrajnának olyan háborús cselekmény, amelynek beláthatatlan következményei vannak Szlovákiára nézve” - tette közzé Fico a közösségi hálón. Szerinte az S-300-as rendszer a szlovákiai atomerőműveket és ipari központokat védte, és hatékonyabb és pontosabb, mint a Patriot légvédelmi rendszer.

Čaputová és Heger elajándékozta az egyetlen szlovák tulajdonban levő légvédelmi rendszert és elfogadta helyette az amerikai Patriotot, amely nem a mi tulajdonunk, és nem is tudjuk kezelni”

- mondta Fico.

Szerinte a Patriot-rendszer hatféle célpontot is képes eltalálni nagy távolságból, legyen szó repülőgépekről, rakétákról vagy drónokról. „Fel fogják használni az ukrán-orosz konfliktusban, vagyis Szlovákia nagyon hatékony fegyverrel része lesz ennek a konfliktusnak” - jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy ezzel egyáltalán nem az ország érdekeit követték.

Bejelentette, hogy a Smer-SD vasárnap (április 10.) „háborúellenes” tüntetést tart a pozsonyi Slavínon.

A kormányfő pénteken jelentette be a légvédelmi rendszer elajándékozását. Hangsúlyozta, ez nem jelenti, hogy Szlovákia az ukrajnai fegyveres konfliktus résztvevőjévé vált volna. Leszögezte, hogy Szlovákia védelme továbbra is biztosított, és a következő napokban tovább erősítik a szövetségeseinktől kapott kiegészítő rakétavédelmi rendszerrel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.