2023. február 5., 08:16

Fico: Ha kormányra kerülünk, leállítjuk a szlovák fegyverszállítást Ukrajnába

Exkluzív interjút adott a magyar közmédiának Robert Fico, aki egyebek mellett arról beszélt: legfontosabb célja egy olyan stabil kormánytöbbséget létrehozni Szlovákiában, mint amit Magyarországon Orbán Viktor és a Fidesz teremtett. A politikus az orosz-ukrán háborúról is hasonló véleményen van, mint a magyar miniszterelnök, és leszögezte: kormányra kerülése esetén leállítja az Ukrajnába irányuló szlovák fegyverszállításokat.

Fico
Fotó: TASR

Politikai szakértők szerint az előrehozott voksolás első számú esélyese a korábbi miniszterelnök, Robert Fico szövetsége, a Smer lehet, írja a hirado.hu.

Aki követi a szlovák politikát, nagyon jól tudja, hogy a politikai stabilitás mindig az én pártomhoz volt köthető. Egy picit hasonlatosan az Ön hazájához, ahol a politikai stabilitás Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a Fideszhez kötődik”

– fogalmazott Fico.

A korábban négyszer is (2006-ban, 2012-ben és 2016-ban kormányt is alakított) választást nyert párt elnöke a magyar közmédiának adott exkluzív interjúban a hirado.hu szerint arról beszélt: a szeptember végi előrehozott választás után – ha szövetsége győz – az első számú cél egy stabil kormányzás megteremtése lesz.

Robert Fico azt mondta: az új kabinet feladata lesz a gazdaság stabilizálása, az elszabadult infláció és energiaárak kezelése. Ehhez Fico szerint a Magyarországon bevezetett intézkedések is mintául szolgálnak majd.

Én úgy gondolom, hogy ha a szankciók nem működnek, akkor valamit másképp kell csinálni. Valami mást kell találnunk. De ha a szankciók nem működnek – sőt ellenkezőleg, kárt okoznak számunkra – akkor talán meg kellene változtatunk ezt a szankciós politikát”

 hangzott el az interjúban.

Az unió szankciós politikáját – csakúgy, mint a magyar miniszterelnök – Robert Fico is elhibázottnak tartja. Az interjúban kitért arra is, hogy szomorúan látja miszerint a V4-es együttműködés uniós szinten most nem a legideálisabb. Szerinte a korábbi hivatali ideje alatt sokkal jobban tudták Brüsszelben képviselni a visegrádi országok az érdekeiket. Esetleges újbóli hatalomra kerülése esetén ebben újra számítana Orbán Viktor támogatására.

Ez nem Oroszország és Ukrajna közötti háború. Ez elsősorban az USA és a nyugati világ, valamint Oroszország közötti háború Ukrajnában”

– hangsúlyozta Fico.

Az orosz-ukrán háborúról is hasonló álláspontot képviseli mint Budapest. Robert Fico szerint az olyan kis országok mint Szlovákia, Magyarország vagy Csehország szenvedik meg igazán a háború okozta károkat. A korábbi szlovák kormányfő leszögezte: hatalomra kerülése esetén leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

Úgy gondolom, hogy egy nem túl ütős béketerv is jobb, mint a háborús terv, azaz, hogy folyamatosan meghosszabbítsuk a háborút Ukrajnában. Hogyha a pártom a kormánykoalíció része lesz, akkor mi leállítjuk a fegyverek szállítását Szlovákiából Ukrajnába, mert nem hiszünk abban, hogy ez a probléma megoldása”

fogalmazott. 

A Járai Judit által készített interjút vasárnap lehet meghallgatni a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, az M1-en pedig a nap folyamán később, este lesz látható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.