2023. május 5., 19:52

Fico: Csak a júliusi választás vethet véget a káosznak

Csak a július eleji választás vethet véget ennek a káosznak – reagált a kormányban kialakult helyzetre Robert Fico, a Smer-SD elnöke, hozzátéve, mély alkotmányos és politikai válság van az országban. Bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek, korábbi választás kihirdetését akarják elérni, valamint nyilatkozatot elfogadtatni a hivatalnokkormányról.

Robert Fico
Fotó: TASR

„A Smer-SD-nek mély meggyőződése, hogy ezt az alkotmányos és politikai válságot Zuzana Čaputová államfő nem tudja megoldani hivatalnokkormány kinevezésével anélkül, hogy a parlamenttel egyeztetne.

Szlovákia parlamenti demokrácia, és téves az államfő elképzelése, hogy a következő öt hónapban egy csapat hivatalnok irányíthatja az országot, a parlament felhatalmazása nélkül. Ez ellenkezik a parlamenti demokrácia összes alapelvével”

– jelentette ki Fico. Hozzátette, hogy az országnak nem hivatalnokokra van szüksége a kormányban, hanem egy erős kormányra, amely az állampolgároktól kapott felhatalmazást.

A hivatalnokkormány csak fokozná a káoszt és a következő hetekben veszélyes mértékben kiéleződhet a helyzet”

– húzta alá Fico. Felszólította az államfőt, hogy azonnal hívja össze a parlamenti pártok elnökeit.

A Smer-SD azt is javasolni fogja, hogy a parlament fogadjon el nyilatkozatot a hivatalnokkormányról, amelyet az államfő kinevezne.

„Ez a kormány a kinevezését követően azonnal gyorsított eljárásban a parlament elé terjesztené, hogy ne szeptember 30-án, hanem július 1-jén vagy 8-án legyen az előrehozott választás” – jelentette ki Fico. Hozzátette, hogy az új kormány ezzel együtt előterjesztené a választási határidőkkel kapcsolatos törvények módosítását is.

Ha a parlament elfogadná a szükséges törvénymódosításokat, akkor lenne értelme szűk két hónapra bizalmat szavazni egy hivatalnokkormánynak”

– jegyezte meg.

Több ellenzéki párt is hivatalnokkormány kinevezésére szólította fel az államfőt, miután Samuel Vlčan földművelési, majd Rastislav Káčer külügyminiszter is a felmentését kérte a posztjáról.

A volt kormánypártok közül az OĽANO és a Sme rodina szerint a hivatalnokkormány kinevezése még nagyobb káoszt eredményezne, így vélekedik Eduard Heger megbízott kormányfő is. Ezzel szemben az SaS támogatná a hivatalnokkormányt. Az államfő a jövő hét elején jelenti be további lépéseit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.