2023. november 14., 13:35
Frissítve: 2023. nov. 15. 15:18

Fico: Azt akarjuk elérni, hogy a kormányzásunk végén jobban éljenek az emberek, mint 2023-ban!

Megkezdődött a kormányprogram megvitatásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés. Robert Fico (Smer-SD) kormánya a parlament elé terjesztette a programnyilatkozatot és bizalmat kért a törvényhozástól.

Robert Fico
Fotó: TASR

Robert Fico (Smer-SD) beterjesztette a parlamentbe kormánya programnyilatkozatát és bizalmat kért a képviselőktől. Felszólította a törvényhozást, csatlakozzon a kormányához, és tegyék közösen azt, amit az alkotmány diktál. Kitért az ország és az államháztartás állapotára.

„Egyetértünk abban, hogy rendkívül göröngyös, aláaknázott és veszélyes út vár a kormányra. Egyetértünk abban, hogy ami az államháztartást illeti, Szlovákia történetében még sosem vett át kormány szociális és gazdasági szempontból is ennyire szétrombolt országot” – szögezte le Fico. A szabad piac szerinte csődöt mondott.

Azt is hozzátette, olyan időszakba lép az új kormány, „amikorra megértettük, hogy a különféle multikulturális eszmék nem hozzák el a várt hatásokat”, a világban háborús konfliktusok zajlanak, megsértik a nemzetközi jogot és a nemzetközi szervezetek elveszítik tekintélyüket.

A kormányfő beszédében a nemzetközi jog és a szlovák alkotmány betartására szólított fel. Leszögezte, hogy Szlovákia külpolitikája nyitott lesz mind a négy égtáj felé, és az ország szuverén politikát fog folytatni. Közölte, hogy kormánya orvosolni fogja a jogállamiság hiányosságait, ehhez a parlament támogatását kérte. Azt is leszögezte, a hatalom a néptől ered, ezért az országot nem irányíthatja a média, vagy a civil szervezetek.

Beszédében kiemelte, tiszteletben tartják a piacgazdasági elveket, de figyelni kívánnak az ország lakosainak szociális igényeire. Elmondta azt is, kormányának az a célja, hogy az ország lakosai jobban éljenek a választási időszak végén mint 2023-ban.

Matovic Fico
Igor Matovič ismét főszereplő szeretett volna lenni
Fotó:  TASR

A Fico-kormány hétfőn (november 13.) hagyta jóvá a programtervezetét. Az alkotmány szerint a kinevezését követően minden új kormánynak 30 napon belül a parlament elé kell terjesztenie a programtervezetét és bizalmat kérni a törvényhozástól.

A parlament 3. ülésének két további programpontja van, a 13. nyugdíjjal, illetve az egészségügyi intézményekben nyújtott ellátás besorolásával kapcsolatos javaslatok. Mindkettőt gyorsított eljárásban vitatja meg a törvényhozás.

A PS nem fogja támogatni a kormány programját

„Robert Fico (Smer-SD) többféle anyagból összegyúrt, vegyes és hullámzó minőségű anyagot terjesztett elő, tele értelmetlen dolgokkal és elrugaszkodott elképzelésekkel, számos káros és megvalósíthatatlan javaslattal. Vannak benne egészen elfogadható bekezdések, melyeket nyilván valamilyen minisztériumi hivatalnokok írtak, de sosem megvalósulnak meg” – összegezte Šimečka.

Szerinte a dokumentumból hiányzik az útirány, a cél és a tartalom, a kormány nem teljesíti választási ígéreteit, és nem reflektál az országra váró kihívásokra. Az egyetlen, ami a kormányt érdekli, és amire terve is van, az a bosszú és a belügyminisztériumban végrehajtandó tisztogatás.

Šimečka rámutatott, a programtervezetből hiányzik a legsebezhetőbb rétegek megsegítése, említést sem tesz az inkluzív oktatásról és a szegregáció megszüntetéséről. Szerinte aggodalomra ad okot a természetvédelmi területek besorolásának módosítása, valamint a nyugdíjpillérekkel kapcsolatban tervezett változások.

A nyilatkozat arról árulkodik, hogy a kormány az ellenőrzése alá akarja vonni a közmédiát, ellenben említést sem tesz az Európa biztonságát fenyegető orosz külpolitikai törekvésekről. Šimečka szerint ilyen kormányprogrammal stagnálás vár az országra a következő években.

Matovič a kormányt és az ellenzéket is bírálta a kormányprogram vitájában

Igor Matovič (Slovensko) képviselő a kormányt és az ellenzéket is bírálta a kormányprogram keddi vitájában. Szerinte a kormány nem teljesíti választási ígéreteit, mint mondta, visszatért a korrupció, megkezdődött az ország szétlopása. Bírálta, hogy a miniszterek és Robert Fico (Smer-SD) kormányfő nincs jelent a kormányprogram vitáján.

Matovič emlékeztetett a kormánypártok választási ígéreteire és jelenlegi lépéseikre. Szerinte a nyugdíjasok és a gyereket nevelő szülők meglopása zajlik. Kijelentette, hogy a válságok ellenére az ő kormánya intézkedéseket léptetett életbe ezeknek a társadalmi csoportoknak a megvédésére, míg korábban a Smer-SD által vezetett kormányok a bőség éveiben, nyolc év alatt is keveset tettek.

Bírálta az ülésre beterjesztett törvénymódosításokat is, szerinte az egészségügyi intézményekről szóló módosítás megfosztja az embereket az időben elvégzett műtéti beavatkozásokhoz való joguktól.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.