2024. február 24., 13:49

Fico: a háborúnak nincs katonai megoldása

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök kitart amellett, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása. Hangsúlyozta azt is, hogy az orosz csapatok bevonulása Ukrajnába a nemzetközi jog megsértése. Békére szólított fel, és továbbra is elutasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. 

Békét akar
Robert Fico
Fotó: TASR

Erről a közszolgálati RTVS Szombati párbeszédek című műsorában beszélt.

Naivitás azt hinni, hogy egy olyan atomhatalmat, mint az Orosz Föderáció, le lehet győzni egy hagyományos háborúban"

- jegyezte meg a miniszterelnök. Kijelentette, hogy az ukrajnai harcok befagytak.

Azt is kifejtette, hogy miközben a szlávok egymást gyilkolják, a Nyugat figyel.

Megjegyezte, hogy az Európai Uniónak nem az Egyesült Államokra kellene várni, hanem kezdeményeznie kellene a megoldást.

Azt szeretné, ha olyan megállapodásra törekednének, amely egyrészt tiszteletben tartja Ukrajna követeléseit, másrészt biztonsági garanciákat ad Oroszországnak.

Szorítsuk mindkét hadviselő felet - Ukrajnát és Oroszországot - tűzszünetre"

- mondta, hozzátéve, hogy a konfliktus nem eszkalálódhat tovább. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását.

Bejelentette azt is, hogy a kormány kassai kihelyezett ülésén a külföldiek szlovákiai iparban való részvételének felgyorsításáról akarnak tárgyalni.

A kormányfő elmondta, hogy meghívta Szlovákiába Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt is. Vele és az ukrán kormánnyal a polgári együttműködésről akar tárgyalni, például a vasúti közlekedésről és a felsőnémeti határátkelő helyreállításáról.

Arról is tárgyalni szeretne, hogyan lehetne segíteni az Ukrajnából elvándoroltaknak azáltal, hogy hatékonyabban bevonják őket a szlovák munkaerőpiacra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.