2023. március 5., 08:16

Felmérés: A magyarok háromötöde a Szövetség mögött

A Fórum Kisebbségkutató Intézet január 20. és február 17. között készített felmérést 1051 Dél-Szlovákiában élő magyarul tudó 18 éven felüli személy körében, akik közül 87% magyar anyanyelvű, 78% pedig magyar nemzetiségű.

szövetség
A Szövetség az október 29-i sikeres szereplésével felkerült az országos politika térképére
Fotó: Szövetség Facebook-oldala

A kutatásból kiderült, a megkérdezettek 73,6%-a támogatja az előrehozott választásokat, 26,4% nem támogatja. 

Ha Szlovákiában most tartanák a parlamenti választásokat, a megkérdezettek kétharmada menne el szavazni, ebből 38,4% biztosan, 28,4% valószínűleg. 22% nem szavazna (az egyik fele biztosan nem, a másik valószínűleg nem). 6% nem tudta megmondani, hogy elmenne-e választani, 5% pedig nem válaszolt a kérdésre.

A konkrét pártot említő válaszadók közül a Szövetségre 58,3% szavazna, a Magyar Fórumot 15,6% választaná. A többi párt közül a Progresívne Slovensko (5,4%), a Hlas SD (4,9%), valamint a Smer SD (4,2%) az OĽaNO (4,1%) kapná a legtöbb szavazatot.

A felmérés kitért a politikusok ismertségére és népszerűségére is, amelyből a legnagyobb tanulság az, hogy a magyar választók továbbra is értékelik a tapasztalatot: a legmagasabb rokonszenvindexe a magyar politikusok körében Berényi Józsefnek (49 százalék) és Bárdos Gyulának (46 százalék) van. Ugyanakkor vannak olyan a közéletben fiatalabbnak számító politikusok, akik esetében magas a potenciális választhatóság. Vagyis azok körében, akik ismerik, el is fogadják a politikáját, akár választják is. Erre jó példa a Szövetség elnöke Forró Krisztián, akit 43 százalék ismer és 36 százalék választaná is.

Tanulságos ugyanakkor az is, hogy a magyar választó nem felejt egykönnyen, a politikusok közül Bugár Béláról tudnak legtöbben véleményt nyilvánítani, miközben a masszív többség (70 százalék) elutasítja. Ha hihetünk a felmérésnek, a Szövetség listáján esetlegesen szerepet kapó Gyimesi György OĽaNO-s honatya 28 százalékos rokonszenvindexszel és a még Bugárra is ráverő 72 százalékos elutasítottsággal rendelkezik. Egy valami biztos, szeptember 30-án a karikázással mindannyian eldönthetjük, kibe helyezzük a bizalmunkat.

A felmérés részleteit megtalálják a csatolmányban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 03. 05., v - 08:57

Az a véleményem, hogy egyáltalán nem történt meg ebben a nem is tudom, milyen nevű "magyar" pártban a megtisztulás! Jó lenne, ha tudatosítaná a felvidéki magyar választópolgár és politikus is, hogy csupán funkcióra ácsingózókkal, és még mindig árulókkal a soraikban borítékolható, hogy nem lesz magyar képviselet Pozsonyban! Állítom, hogy a szlovák politikai "elit" csupán Gyimesi képviselőt veszi komolyan, és ez így van nagyon sok választó szemében is, ez pedig Gyimesi úr magyarokért elvézett eddigi munkája ismeretében, teljes mértékben érthető is!