2021. december 14., 17:24

Feldühödött mentősök és nővérek tüntettek a parlament előtt

Transzparensek hevertek a parlament előtti járdán, mivel a feldühödött mentősök és nővérek nem tarthatták azokat a kezükben, ellenkező esetben pénzbírságot kaptak volna, a tiltakozó akció ugyanis bejelentés nélkül zajlott. A tüntetés befejezése után a rendőrség őrizetbe vette a Szlovákiai Mentősök Kamarájának elnökét, František Majerskýt.

NR SR
Fotó: TASR

A mentősök arra a napra időzítették a tiltakozó akciójukat, amikor a parlament a jövő évi költségvetést tárgyalja, hogy figyelmeztessék a képviselőket a helyzetükre. A parlament épülete előtt mintegy kétszázan gyűltek össze, ám a rendőrök is szinte azonnal megjelentek. A tiltakozóknak megtiltották, hogy a magukkal hozott transzparenseket a kezükben tartsák, azonosítaniuk is kellett magukat, és néhányan valószínűleg pénzbírságot is kapnak.

„Már második éve húzzuk, a fizikai is lelki erőink vége felé járunk” – mondta dühösen a mentősök elnöke, Majerský. Azt magyarázza, hogy minden egészségügyi dolgozó hatalmas nyomásnak van kitéve.

A járvány első hullámában még tapsoltak nekünk az emberek, a másodikban már szitkozódtak, a harmadikban pedig megtámadnak bennünket”

– mondta a jelenlegi helyzetre utalva. A mentősök mindenekelőtt jobb fizetési feltételeket akarnak, de jobb minőségű munkafeltételeket is szeretnének. "Mentőseink és ápolóink a legjobban közé tartoznak a világon, de mi is csak emberek vagyunk, nem gépek. Vannak érzéseink, és van családunk is. A kormánynak már két éve nyújtunk segítő kezet, de senki sem hallgat meg bennünket” – mondta Majerský.

A mentősöket a Szlovák Ápolói és Védőnői Kamara is támogatja.

Ennek elnöke, Iveta Lazorová emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában éppen azért nincs elegendő egészségügyi nővér, mert senki sem kommunikál velük. Már néhány évvel ezelőtt felhívták a figyelmet az alacsony minősítésekre és a rossz munkakörülményekre, ami miatt jelenleg több ezer nővér hiányzik Szlovákiában.

A rendőrség azonosíttatta a tüntetőket, és figyelmeztette őket, hogy a tiltakozó akció hivatalosan nincs bejelentve, ami a tiltakozó mentősöket és ápolókat felzaklatta.

Tisztességes emberek vagyunk, nem törni-zúzni jöttünk ide, csak azért, hogy elmondjuk a véleményünket”

– mondta Majerský, akit a rendőrök bevittek a rendőrőrsre. A képviselők közül Jana Bittó Cigániková (SaS), az egészségügyi bizottság elnöke jött ki a tüntetőkhöz. Szerinte Eduard Heger miniszterelnöknek és Igor Matovič pénzügyminiszternek is beszélnie kellene velük. A kormány azonban a tüntetés ideje alatt még ülésezett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.