2023. október 19., 10:06

És itt van IV. Robert

Éppen egy hete, lapunk nyomdába adását követően dőlt el: Peter Pellegrini befejezi kétkapus játékát, és abbahagyja a tárgyalásokat a Progresívne Slovenskóval. Így azt már egy ideje tudjuk, hogy Smer-domináns kormány fog alakulni, csak a leosztást illetően lehettek kérdéseink.

fico
Fotó: TASR

A PS részéről volt egy gáláns ajánlat Peter Pellegrini felé: vigye kánya, legyen övé a miniszterelnöki poszt. Egy választási tévévitában a progresszívek vezetője, Michal Šimečka Pellegrini orra alá dörgölte, hogy, noha a kampánykommunikációban azt hangsúlyozza, hogy ő már volt miniszterelnök, de a nép, az istenadta nem választotta meg őt erre a tisztségre, hanem úgy hullott az ölébe, ha úgy tetszik, Fico kegyéből. Šimečka tudomása szerint Robert Ficótól nem jött ilyen ajánlat a Hlas irányába.

A liberális párt vezetője úgy fogalmazott, a miniszterelnöki poszt nagylelkű ajánlat, hiszen a választáson a PS sokkal jobban szerepelt mint a Hlas. Való igaz, Pellegriniék 96 721 vokssal kaptak kevesebbet, tehát a miniszterelnöki poszt valóban nem járt nekik, ezzel Šimečka a kormányzás felelősségéből is jókora darabot akasztott volna a Hlas nyakába.

Az ajánlat azonban nem volt "visszautasíthatatlan", ahogy azt Coppola klasszikusában megszokhattuk. Múlt kedd óta a PS–Hlas–SaS–KDH alkotta négyeskoalíció immár elméleti lehetőséggé vált. Peter Pellegrini egyik érve az volt, hogy a hármaskoalíció mindig stabilabb, mint a négyes...

A választáson szénné égett, országosan Ímely és Naszvad együttes lakosságszámánál csak valamivel több szavazatot szerző Mikuláš Dzurinda – így esetében valóban ideillő a szebb napokat is látott állandósult szókapcsolatunk alkalmazása – első kormánya is négyeskoalíció volt, bár a Szlovák Demokratikus Koalíciót öt párt alkotta, így ha nagyon matematikusok akarunk lenni, akkor volt az nyolcas is. (Ha ehhez még hozzágondoljuk, hogy a Magyar Koalíció is három pártból tevődött össze...)

A második, a végén a KDH félresikerült kiugrása miatt megbízatását kisebbségben befejező Dzurinda-kormány is négyeskoalíció volt. Iveta Radičová kérészéletű kabinetjét is négy párt alkotta, ahogy Igor Matovičét is. E kettő közös nevezője, hogy mindkettőben ott szerepelt az SaS, a "történelmi tapasztalatok" tehát egy ilyen konstellációban, ráadásul a liberálisok, a konzervatívok és a baloldaliak közötti, lehetséges ideológiai hátterű vitáktól is terhelten nem sok jót ígértek volna Pellegrininek.

Arra már kevesen emlékeznek, hogy Robert Fico legutóbbi kormánya is négyeskoalíciónak indult, az SNS és a Most–Híd mellett ugyanis a táncparkett szélén ott táncikált a Radoslav Procházka vezette Sieť is, mely azonban olyan gyorsan esett szét a koalíciót nem támogató képviselők távozása miatt, hogy kár is pazarolnunk rá a nyomdafestéket, a párt egy újabb rovás a ZRS, az SDK, az SOP, és az ANO mellett az egyszer használatos szlovákiai pártok listáján.

A három évtizedes szlovák demokrácia négyeskoalícióinak sorsa valóban nem sok jóval kecsegtet.

Míg a PS a sajtón és a közösségi médián keresztül kommunikálta a tárgyalások állását, Robert Fico mindvégig az Alkony utcai, hőcserélő állomásból lett pártközpont falai között maradt, így a tárgyalások azon részére a nyilvánosság sokkal kisebb nyomása nehezedett. Šimečkáék ajánlatai hegyen-völgyön ismertek voltak, míg Ficóéit őrizte a vasbeton konstrukció, így arról csak a bennfentesek tudtak. Ez utóbbi taktika bizonyult kifizetődőbbnek.

A faék egyszerűségű Andrej Danko az SNS rendkívüli kongresszusa által megerősítve igyekezett bejelenteni, bármilyen kormányt támogat, amelynek Robert Fico lesz a vezetője.

Ez is egy üzenet lehetett Pellegrini felé: a Hlas és egykori „anyapártja” között klasszisnyi, hatezer voks híján negyedmilliós a szavazatkülönbség. Azt, hogy egy smeres többségű, de nem Fico – hanem Pellegrini – vezette kormány alakuljon, csak a hazai politikai realitásokat, és Robert Ficót nem ismerő elemző széplelkek gondolhatták, ez ugyanúgy elméleti síkon maradt, mint a lehetséges négyeskoalíció.

kormány
Fotó:  TASR
Természetesen a hoppon maradt kérők részéről Peter Pellegrini kapott hideget-meleget. Šimečka, a PS elnöke hangsúlyozta, hogy pártja az elmúlt napokban mindent megtett, hogy a Smer nélkül is megalakulhasson a kormány, ezért azt ígéri, kemény ellenzéke lesz a megalakuló koalíciónak.

Milan Majerský, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke szerint Pellegrini a múltat választotta a jövő helyett, pártja tudomásul veszi a Hlas döntését.

Richard Sulík, az SaS vezetője szerint sötét idők várnak Szlovákiára. "Csalódás számunkra, hogy a miniszterelnöki ajánlat Peter Pellegrini részére nem érkezett korábban. Sajnos, ezt kihasználta Robert Fico. Ettől a forgatókönyvtől óvtunk" – mondta.

Igor Matovičcsal – érthető módon – egyik fél sem folytatott koalíciós tárgyalásokat, így neki most nem volt mit veszteni. Ő továbbra is azt hangoztatta: a Hlas létrehozása egy választási csalás volt, amelynek az volt a célja, hogy a Smer több szavazatot szerezzen. "Sajnos, sok újságíró és politikus elhitte, hogy Pellegrini ebben a helyzetben demokrataként fog viselkedni. Csak mi mondtuk, hogy visszatér sajátjaihoz, a maffiához" – vélekedett.

Pellegrini mindezt lerázza magáról, mint Gery kutya a vizet egy esős séta után, és van neki hat minisztériuma és egy miniszterelnök-helyettese. Ez volt ugyanis a "vételár". A Hlas kapja a belügyet, a gazdasági, egészségügyi, beruházási és régiófejlesztési, munkaügyi és oktatási minisztériumot, illetve a párt jelöli az uniós helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettest. Mindezt a pártvezető a parlament elnöki székéből fogja szemlélni.

A Smer jelöli a miniszterelnököt, akinek személye nem kérdéses. A minisztériumok közül az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, a külügyi, a védelmi és a földművelési tárca élére jelölhet vezetőt.

A magyarok számára nem feltétlenül jó hír, hogy a kulturális tárcát a Szlovák Nemzeti Párt fogja vezetni, bár messze nem az ő választási programjuk volt a legmagyarellenesebb, hanem az ebből az akolból a Republikába "átszármazott" Rafael Rafaj által írott.

Ráadásul ebben a minisztériumban nem lesz keresztellenőrzés, azaz mindkét államtitkárt is Dankóék adhatják. A nemzetiek szintén megkapják a környezetvédelmet. Robert Fico első kormánya idején, amikor az akkor még Ján Slota vezette SNS irányította a környezetvédelmet, emlékezhetünk, rekordszámú, összesen hat környezetvédelmi miniszter "fogyott", a légszennyezési kvóták kočneri asszisztencia mellett lefolytatott, lopással felérő eladása pedig oda vezetett, hogy az Európai Unióban példátlan módon megszüntették a minisztériumot, struktúráit és feladatkörét a földművelési alá sorolva be. Nem is láttak azóta a Štúr téren SNS-es minisztert.

Azóta persze sok víz lefolyt a minisztérium ablakaiból is látható Dunán, de ezzel a "környezetvédelmi előélettel" hadd legyenek kétségeink… Valamint, hogy az SNS a választási programjába foglaltakat beteljesítse, a hosszúnevű oktatási minisztérium agendájából kiszervezik a sportot, és az idegenforgalommal karöltve jön létre egy új minisztérium, melynek szintén nemzeti vezetője lesz.

Továbbá minden kormánypártnak lesz egy miniszterelnök-helyettese, amihez, ha nincs megbízatás rendelve, akkor jobbára szimbolikus tisztség, miniszterelnök-helyettesként utoljára Robert Kaliňák tudott érdemi politikai döntéseket hozni Robert Fico szívműtétje idején.

A négy parlamenti alelnöki posztból hármat visznek a koalíciós erők, egyet pedig Michal Šimečka foglalhat el. Így osztották hát el a lapokat.

Ami pedig az egyes minisztériumok vezetőit illeti, a sajtóban többféle lehetséges névsor is megjelent. Robert Fico miniszterelnök azonban először Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek szeretné megmutatni a névsort. Erre lapzártánkig még nem került sor, de Fico már megüzente, hogy az államfő akadályozza a kormány kinevezését. Itt minden józanul gondolkodó választóban felmerülhet a kérdés, hogy mivel, az Isten szerelmére, hát még meg sem kapta a kormánynévsort. De Robert Fico erre is tudja a választ. A "miniszterek szakmaiságának megkérdőjelezésével". A nevekre tehát még várnunk kell egy keveset. Robert Fico országlásával már van 12 évnyi tapasztalatunk, így ez, függetlenül attól, hogy kik fognak állni az egyes minisztériumok élén, nem sokat bíz a képzeletre…

Megjelent a Magyar7 2023/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.