2024. január 10., 16:35

Építési törvény: nem eszik olyan forrón a kását

Kitolódhat az új építési törvény bevezetése. A módosítást még Štefan Holý készítette elő.

építkezés
Illusztrációs felvétel
Fotó: Engin Akyurt/Pexels

Ő Igor Matovič, majd Eduard Heger kormányának a Sme rodina által delegált, törvényelőkészítésért felelős miniszterelnök-helyettese volt. Ő irányította a Tt. 201/2022 sz., új építési törvény előkészítését, mely a jelenlegi, 1976-os, többször módosított törvényt váltotta volna fel.

A javaslat gyökeres változást hozott volna az építésügyi eljárások engedélyeztetése terén, helyi szintről kerületire emelve azt. A véleményeztetési eljárásban is hozott volna változásokat.

A javaslat durva centralizáción és az önkormányzati jogkörök megnyirbálásán túl drágább építészeti eljárást hozott volna magával.

Felborította az eddig fennálló egyensúlyt az önkormányzatok és az ingatlanfejlesztők között, láthatóan az ingatlanfejlesztőknek kedvezve. Az önkormányzatnak szinte semmi eszköz nem maradt volna a kezében, csupán a területrendezési terv, viszont az ingatlanfejlesztőnek alternatívákat kínálna akár a területrendezési terv felülírására is.

A mai kormánydöntés szerint azonban az új törvény bevezetését el kell halasztani, legalább 2025. április 1-jéig. Eddig az időpontig három törvényt is módosított, mely befolyásolja az építkezések menetét a végleges törvény elfogadásáig.

A halasztás fő oka, hogy a környezetvédelmi véleményeztetési eljárás alá eső építkezések engedélyeztetési folyamatának integrációja nem volt előkészítve; késett a végrehajtó rendelkezések előkészítése; késett a formanyomtatványok és az eljárás digitalizációjának előkészítése.

A kormány szerint számos hibát ki kell küszöbölni a törvényben, illetve elkészíteni a hiányzó részeket.

További komoly gond lehet, hogy a törvény alapján újonnan felálló Területrendezési és Építési Hivatalokból hiányoznak a képzett hivatalnokok, akik át tudnák venni az engedélyeztetési agendát.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.