2021. december 14., 15:08

Lengvarský: A nem létfontosságú cikkeket árusító boltok továbbra is OP rezsimben üzemelnek. Az éttermek zárva maradnak

A sajtóba kiszivárgott hírek szerint a kabinet feloldja a nappali kijárási korlátozásokat, egyéb változtatásokról is döntöttek.

Vladimír Lengvarský
Fotó: TASR
Kedd délutáni sajtótájékoztatóján Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pontosította a sajtóban délután megjelent híreket. A kormány döntése értelmében péntektől bővül azon "nem létfontosságú cikekket" árusító üzletek listája, amelyek továbbra is OP rezsimben tartanak nyitva, vagyis csak az oltottak és a betegségen átesettek látogathatják. Lehetővé teszik viszont, hogy a családok látogathassák egymást, a kijárási korlátozások, ahogy arról hírt adtunk, csak az esti és az éjszakai órákban maradnak hatályosak. A többi intézkedést lényegileg nem érinti a változtatás, az éttermek megnyitásáról nem született döntés.
Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Központjának vezetője arról számolt be, fokozatosan javul a járványhelyzet. Az adatok azonban csak enyhe javulásról árulkodnak. A Szlovákiában már azonosított új omikron-változat komoly hatással lehet a helyzetre. Az éjszakai kijárási korlátozás célja az emberek mozgásának visszafogása, a kockázatok csökkentése. Az iskolai szünet, a szabadságok, a gazdasági tevékenység visszafogása által csökken az emberek mozgása - hangzott el a tájékoztatón.

A Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter által beterjesztett javaslat szerint 

december 17-től a kijárási korlátozások este nyolctól hajnali 5-ig maradnának érvényben.

A tárcavezető a döntést a nappali órákra vonatkozó kijárási korlátozások alóli kivételek nagy számával magyarázta. Az éjszakai órákban továbbra is csak munkába lehet menni, vagy a halaszthatatlan bevásárlásokat intézni. Kivételt képez az orvoslátogatás, a hozzátartozó gondozása, háziállat sétáltatása és például a külföldi utazás is.

Ezzel lehetővé válik, hogy a családok a karácsonyi időszakban személyesen is találkozhassanak egymással.

A kormány által elfogadott javaslat hatályban hagyja a gyakorlatban még nem alkalmazott OTP rezsimet a tömegközlekedésben: vagyis az oltatlanok csak negatív teszt birtokában szállhatnak fel a vonatokra és a távolsági buszokra.

Hatnál több fő gyülekezését, ha nem egy háztartásból élőkről van szó, továbbra sem engedélyezik.

Az elfogadott rendelkezések visszavonásig, de legkésőbb január 9-ig érvényesek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.