2021. március 18., 13:06

Döntött a parlament: egyszerűbb lesz természetes személyként vállalkozni

A mai napon a parlament kisebb törvényekről tárgyalt, javarészt az első olvasatokon juttatták túl a javaslatokat, köztük az állampolgársági törvény módosítását.

szlovák parlament
Fotó: TASR
Egyszerűbb lesz természetes személyként vállalkozni

Az iparlevél kérvényezése kevesebb adminisztratív teherrel járna azon törvénymódosítás alapján, amelyet a parlament csütörtökön a második olvasatba sorolt.

A törvénymódosítás változtat az önkormányzati törvényen is. Ha elfogadják, akkor a községek nem kérhetik a törvény előírásain felül, hogy a vállalkozók bejelentsék a nyitvatartási órákat, csupán a teljes időről kell majd beszámolni. .

Meghosszabbodna az üzemegység bejelentési kötelezettségének határideje, vagy akár a kötelező gyakorlatról szóló bizonylat bemutatásának ideje is.

A vállalkozás szüneteltetésének időhossza is változhat. A szüneteltetés minimális ideje az eddigi hat hónapról egyre rövidül. A maximális időhossz pedig 3 évről 4-re módosul.

Csökken néhány iparlevélhez köthető tevékenység. Például a fémek galvanizálást, vagy a zománcozás a szabad vállalkozási tevékenységhez sorolják.

A kötött vállalkozásoknál, a fegyver és lőszer gyártásához, ezek kezeléséhez, javításához a megkövetelt gyakorlati idő 10 évről 6-ra rövidül. A tájépítészek gyakorlati idejét 2 évről egyre csökkentik.

A szintén kötött, művészeti oktatáshoz az eddigi tíz helyett elegendő lesz hat év gyakorlat. Illetve módosulnak az idegenforgalommal foglalkozók gyakorlati ideje is.

Nyilatkozat a Visegrádi együttműködésről

A képviselők elfogadták a Smer-SD képviselőinek Marián Kéry és Juraj Blanár indítványát a Visegrádi együttműködés 30. évfordulója kapcsán. A parlament egy nyilatkozatban nagyra értékeli a négy ország együttműködését és az elért eredményeket.

A Visegrádi deklarációt 1991 február 15-én írta alá a cseh, a lengyel és a magyar fél.

Az individuális oktatást engedélyezik az alapiskolai képzésben is

A parlament módosította az oktatási törvényt, amely lehetővé teszi az individuális oktatást az alapiskolák második fokozatában. A törvény ezt csak az alapiskolák első fokozatában engedte. A törvény idén szeptember elsején lépne érvénybe.

A kanabidiol már nem tudatmódosító szer

A mai módosítással a parlament a kanabidiolt (CBD) levette a tudatmódosító szerek listájáról. Az egészségügyi minisztérium beterjesztése szerint ez az anyag nincs megemlítve a nemzetközi egyezményekben, és az EU-tagországok közül csupán Szlovákiában tartották tudatmódosító anyagnak.

A listát viszont további anyagokkal bővítették (pl. crotonilfentanil, valerilfentanil, szintetikus kanabinoid AB-FUBINACA, alfa- pirolidínhexanón, a halucinogénnu DOC, N-etilhexedrón, amit úgy ismerünk , mint Henrik, Hexen, HEX, stb.)

A kanabidiol ezzel használhatóvá válik a kozmetikai iparban.

A szociális intézetekben gondozottaknak joguk lesz megbízottat megnevezni

A szociális intézetekben gondozottaknak joguk lesz megbízottat megnevezni a jogi aktusok lebonyolítására. A szociális gondozásról szóló törvény módosítását az OĽANO, a Za ľudí és a Sme rodina képviselői terjesztették be, és jelenleg a második olvasatba sorolták.

A módosítások azokat érintik, akik rossz egészségi állapotban vannak, fogyatékkal bírnak, vagy idősek. A szociális intézmény alkalmazottja, az összeférhetettlenség miatt nem lehet ilyen megbízott.

A módosítás szigorítaná a szociális gondozás törvény szerinti szerződéses felmondását is a gondozó intézmény részéről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.