2022. április 5., 13:31

Délután folytatódik Kotleba tárgyalása

A bombariadó miatt elrendelt szünet után folytatódik a Szlovák Legfelsőbb Bíróság szenátusa előtt a Marian Kotleba ĽSNS-elnök 1488 eurós vitatott csekkjei ügyében megkezdett fellebbviteli tárgyalás.

Legfelsőbb Bíróság, Pozsony
Fotó: TASR

Kotleba nincs jelen, a távollétében megtartott tárgyalást törvénytelennek tartja.

„A lényegen azonban mindez nem változtat. Hiszen

ha a bíróság a törvénnyel összhangban fog eljárni, a javamra dönt, akkor is, ha nem vagyok jelen

- írta Kotleba a közösségi hálón. A vádlott arra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson, hogy a beteg fiát ápolja. A bíróságot arra kérte, hogy csak a jelenlétében járjon el. A szenátus a keddi nyilvános tárgyalás elején úgy döntött, hogy a képviselő távolmaradása indokolatlan.

Ha jogerősen elítélik, Kotleba automatikusan elveszíti a parlamenti mandátumát.

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) még 2020 októberében ítélte el a képviselőt. Az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye miatt Kotlebát a bíróság nem jogerősen négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie. A vád szerint az ĽSNS elnöke 2017. március 14-én követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 euróról szóló jelképes csekkeket nyújtott át, a szlovák állam kikiáltásának évfordulóján.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.