2023. november 12., 15:26

Danko elégedett a kormányprogram tervezetével, Šimečka még kivár

A közszolgálati RTVS 5 perccel 12 előtt című vasárnapi vitaműsorának Andrej Danko (SNS) és Michal Šimečka (PS) volt a vendége.

Osztaná - megtartaná
Andrej Danko - Michal Šimečka
Fotó: TASR/ma7

A két politikus már szombaton is párbajozott egy másik csatornán. Ezúttal a kormányprogram tervezete került terítékre.

Andrej Danko, a legkisebb kormánypárt elnöke úgy látja, hogy egy jól kidolgozott tervezetről van szó. Mint fogalmazott:

Úgy vélem, sikerült elkerülnünk azokat az akadályokat, amelyek komplikálnák a program magyarázatát. Bízom benne, hogy a kormány ezt jóvá hagyja és beterjeszti a parlamentbe."

A balliberális politikus elsősorban azt várja ettől a programtól, hogy megmutatja, hogyan lehet beindítani a szlovák gazdaságot.

Úgy vélekedett, hogy a gazdaság stagnál és a közkiadások hosszú távú konszolidációja elképzelhetetlen a gazdasági növekedés beindítása nélkül. Bírálta, hogy a kormánynak nincs elképzelése a nagy kihívások megoldására.

Danko kifejtette, hogy ellene van bármilyen adóemelésnek, amely  az embereket vagy a közép szintű vállalkozókat érintené. A figyelmet elsősorban a bankokra és a nagy nyereségű új cégekre és társaságokra kellene irányítani.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia számára elsődleges fontosságú az idegenforgalom, amelyet fejleszteni kell.

Ezzel vitapartnere is egyetértett, de mint megjegyezte, ehhez megoldást kell találni és nem új minisztériumot létrehozni. Az idegenforgalom számára fontos a természetvédelem is, de szerinte ez nem elsődleges célja az új kormánynak. Bírálta Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter ezirányú döntéseit.

Danko erre megjegyezte, hogy ő is védené a természetet és Taraba valamennyi javaslatával egyetért.

A műsorban szóba került a közszolgálati RTVS kérdése is. A nemzetiek vezére úgy látja, hogy "gyógyhatású" lehetne a televízió és a rádió szétválasztása.

Az RTVS-ben nagy rendetlenség van, a kettéválasztás gyógyszer lehetne, mert szükség van valamilyen változtatásra"

- fogalmazott.

Šimečka ezt vitatta. Nem hallott eddig semmilyen érvet, hogy miért indokolt a szétválasztás. Úgy vélte, hogy emögött az a szándék áll, hogy a kormány kézben tarthassa a közszolgálati médiákat.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.