2024. január 11., 11:34

Csütörtökön is főleg a Btk. módosításáról vitázik a parlament

Csütörtökön az állami választási bizottság elnökének megválasztásáról szóló vitával folytatódott a parlament ülése. Szavazni csak jövő kedden (január 16.) fognak a képviselők.

szlovák parlament
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Visszatért a parlament a Btk. módosításának megszakított vitájához, körülbelül még 30 írásban bejelentkezett felszólaló van hátra.

Elsősorban ellenzéki képviselők szólalnak fel, bírálják a gyorsított eljárásra vonatkozó javaslatot, és szabályos tárcaközi egyeztetést akarnak a változtatásokról.

Az ellenzék szerint nem teljesülnek a gyorsított parlamenti eljárás feltételei.

Emellett a büntetési tételek tervezett csökkentésének veszélyeire figyelmeztet, kiváltképp a vagyon elleni bűncselekmények esetében. A változtatások miatt az uniós támogatások is veszélybe kerülhetnek.

Az ellenzék elutasítja a Különleges Ügyészség tervezett megszüntetését is.

A kormánykoalíció részéről Boris Susko igazságügyi miniszter szólalt fel. Visszautasítja az ellenzéki bírálatokat. A büntetési tételek csökkentésével az alternatív büntetések kiszabásának lehetőségét kívánják ösztönözni. Azt is cáfolta, hogy a módosítás után nem fenyegeti majd tényleges szabadságvesztés a korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit. Susko amellett is kitart, hogy kellően indokolt a gyorsított parlamenti eljárásra vonatkozó javaslat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.