2021. szeptember 10., 10:21

Csehországban az új fertőzöttek 30%-a iskolás - még nem aggódnak

Iskolásgyerekek tették ki szeptember elején a napi új koronavírus-fertőzöttek mintegy harminc százalékát Csehországban. A szűrések eredménye jelenleg azonban nem ad okot az aggodalomra - közölte Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója a közszolgálati hírtelevízióban pénteken Prágában.

Fotó: unsplash.com
Szeptember első hetében összesen mintegy 2200 új fertőződést regisztráltak Csehországban, a napi új fertőzöttek száma 300 körül alakult. Százezer lakosra jelenleg 21 új fertőződés esik. A kórházban kezeltek száma 90 körül mozog. Haláleseteket hosszabb ideje nem jelentettek.

A cseh általános és középiskolákban szeptember elején kötelezően három koronavírus-tesztnek vetették alá magukat a tanulók. Mindhárom alkalommal országosan mintegy 110-140 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a szűrések.

Ez százezer emberenként mintegy tíz fertőződést jelent.

A szűrések eredményét az oktatásügyi és az egészségügyi tárca vezetői nem tartják aggasztónak. Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az iskolák helyzete a koronavírus szempontjából jelenleg nem veszélyes, ezért további szűrésekre már nincs szükség. A későbbiek folyamán már csak ott számolnak általános szűrésekkel, ahol nagyobb mértékben jelenik meg a fertőzés.

A gyerekekek körében kimutatott fertőződések az összes napi új fertőződések mintegy harminc százalékát teszi ki

- mutatott rá Ladislav Dusek. Megjegyezte: a fertőződések többségét a középiskolások, és nem az általános iskolások körében mutatták ki.

Országos szinten emelkedik a 20 és a 40 év közöttiek közti fertőzöttek száma is. Ezekben a korosztályokban még sokan nincsenek beoltva.

A szaktárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehországban a felnőtt lakosság mintegy 66 százaléka (5,815 millió ember) kapott oltást, ami az összlakosság mintegy 58 százalékát jelenti.

Adam Vojtech szerint a védőmaszk még érvényben lévő kötelező viselését akkor szüntetik meg, ha az átoltottság eléri a 75 százalékot. Esetleges új intézkedésekkel pedig akkor foglalkoznának, ha a százezer lakosra eső új esetek száma elérné a százat.

Csehországban a hivatalos kimutatás szerint 4200 általános iskola és 1280 középiskola működik, amelyekben mintegy 1,4 millió gyerek tanul.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.