2023. szeptember 19., 19:15

Csáky Csongor: a felvidéki magyarság a Kárpát-medencében egyedinek számító sikert ért el

Közel három héttel ezelőtt szólította iskolába a csengő a diákokat. Több ezer felvidéki magyar kiselsős indult a tudományok országába szerencsét próbálni, jó esetben anyanyelvi, magyar iskolába. Az iskolaválasztás egy egész életutat befolyásoló sorskérdés. A Rákóczi Szövetség ösztöndíjjal köszöni meg a döntést azoknak a családoknak, akiket nem befolyásoltak az asszimilálódási trendek, a hamis felhangok, hogy szlovák iskolával jobban érvényesül majd az életben egy gyermek, és magyar iskolába íratták csemetéjüket. A felvidéki magyar oktatási intézményi rendszer jól és hatékonyan teljesít.

Csáky Csongor ösztöndíjátadó
Csáky Csongor jelenlétében adták át a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait Galántán
Fotó: Szomolai Andrea

A szeptemberi iskolakezdést követően külhoni magyar iskolakezdők ezreit köszönti a Rákóczi Szövetség, szüleiknek kifejezve elismerését és köszönetét a magyar iskolaválasztásért. A Rákóczi Szövetség a Magyar Iskolaválasztási Programja keretében 10 000.- Ft egyszeri ösztöndíjat adományoz mindazon határon túli családoknak, akik gyermekeiket a magyar iskola első osztályába íratják. Az iskolakezdőknek szeptember és december között több száz helyszínen ünnepélyesen adják át a Szövetség munkatársai a magyarországi társadalom összefogását és megbecsülését jelképező ösztöndíjat.

A Magyar Iskolaválasztási Program mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között félezer magyarországi önkormányzat, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. Az iskolakezdők köszöntése hagyományosan a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén vette kezdetét.

A Galántai járás magyar elsőseinek Galántán és Tallóson szerveztek átadó ünnepséget. Galántán, a Pázmány Péter Alapítvány székházának udvarán a Galánta és Vidéke Társulás ügyvezetője, Horváth Judit köszöntötte az ösztöndíj-átadásra érkező Csáky Csongort, a Rákóczi Szövetség elnökét. A mátyusföldi magyar iskolások tehetségét bemutató kultúrműsor után Csáky Csongor köszöntötte a szép számban megjelent szülőket és gyermekeket, akik a beszédek ideje alatt birtokba vették az udvart.  A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Mézes Rudolf a magyar iskolaválasztás és a magyar hagyományok ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A szülők döntését, Forró Krisztián a Szövetség párt országos elnöke is megköszönte.

Ne induljon hátránnyal a gyermek
Van pragmatikus oka is annak, hogy egy magyar szülő magyar iskolába adja a gyermekét, hiszen egy magyar anyanyelvű gyermek magyarul beszél odahaza, baráti körben is. Egy nem anyanyelvű oktatási iskolában az első hónapok azzal telnek, hogy a diák valahogy megpróbálja megérteni a tanárát. Amíg a többi gyerek már írni, olvasni, számolni tud, ő még mindig a megértéssel küszködik. Ilyen esetben ez a gyermek több hónapnyi késéssel, hátránnyal szembesül, bizony nagyon nehéz utána felzárkóznia”

– jegyezte meg Forró. Biztos abban, hogy egy gyermek anyanyelvi oktatás során kapja meg a szükséges képzést és alapokat. Az elnök megköszönte a Rákóczi Szövetség és a magyar kormány részéről érkező segítséget, hiszen nemcsak ezzel az ösztöndíjjal, hanem például az iskolabusz programmal is segítik a külhoni magyarságot. A Galántai járásban Diószegre is került egy kisbusz az elmúlt hónapban. Ez nagy segítség ahhoz, hogy a régión belül utazhassanak olyan gyermekek magyar iskolába, akiknek a településén nincs már magyar iskola.

Csáky Csongor ösztöndíjátadó
Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke is segített az ösztöndíjak kiosztásában. A Galántai járásban közel 200 kis elsős kapott ajándékot
Fotó:  Szomolai Andrea

„Valljuk be őszintén, ezt a segítséget a szlovák kormánynak kellene bebiztosítania. Köteles lenne bebiztosítani azt, hogy akadályok nélkül folyjon az anyanyelvű oktatás, és ahhoz bárki könnyen hozzáférhessen. Sajnos jelen pillanatban nem így áll a helyzet, a felvidéki magyarok kívül esnek a szlovák kormány perifériáján.

Az utóbbi napok is csak káoszt és cirkuszt hoztak, ennek az időszaknak nem csak mi, felvidéki magyarok vagyunk vesztesei. Annak idején Szent István is tudta, hogy a magyarok csak magukra számíthatnak. Nekünk is tudatosítani kell, hogy csak magunkra számíthatunk, és ha a közösségünk ismét helyzetbe kerül, majd megkeressük a megfelelő partnereket és segítőket

– hívja fel a változtatás fontosságára a közelgő parlamenti választások kapcsán Forró.

Magyar nyereség

A gyermekeknek és az őket kísérő szülőknek személyesen Csáky Csongor, az ösztöndíjat ajándékozó Rákóczi Szövetség elnöke adta át a borítékokat. Minden jelenlevő gyermektől megkérdezte, jól érzi -e magát a magyar iskolában, és sok szép iskolás pillanatot kívánt. A szülők kifejtették, részükről mi sem természetesebb, mint hogy az anyanyelvi oktatást válasszák. Kedves pillanat volt, mikor egy kisfiú az édesapja kíséretében vette át az ösztöndíjat, majd szlovák nyelven szólt édesanyjához, aki szintén szlovákul dicsérte meg kisfiát, hogy szépen kezet nyújtott az elnök úrnak.

Csáky Csongor ösztöndíjátadó
Csáky Csongor jelenlétében adták át a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea

Ennek az édesanyának bizonyára könnyebb lett volna, ha a gyermekük szlovák iskolába kerül, mégis azt nézte, hogy a gyermek csak nyer a magyar kultúra színességével. Pontosan az ilyen tiszteletreméltó döntések miatt dolgozik a magyar iskolaválasztási program.

Megismételhetetlen a felvidéki siker
Kettős ennek az ösztöndíjnak az üzenete. Egyrészt köszönetet, másrészt összetartozást fejez ki. Annak az érzetét, hogy a külhoni magyarok nincsenek egyedül, a magyarországi társadalom odafigyel rájuk. Minden magyar fontos, minden hatéves gyermek, akivel találkozunk az ösztöndíjátadókon. Jó esetben ők még nyolcvan év múlva is magyarul fognak beszélni ezekben a régiókban. Azt gondoljuk, nem lehet elégszer megköszönni a szülőknek, hogy magyar iskolát választottak, hiszen ez nemcsak egy intézmény, vagy egy tanító néni választása, hanem jövőt is választottak gyermeküknek. Aki egy gyermek jövőjéről dönt, annak igenis felelőssége van”

– magyarázta az ösztöndíjátadó után Csáky Csongor. A programnak van eredménye, hiszen az, amit a felvidéki magyar szülők és társadalom fel tudott mutatni az egy olyan siker, amelyet a Kárpát-medencében más magyar közösség nem tud felmutatni.

A felvidéki magyar oktatási intézményekben ugyanis nem csökkent a diákok száma. Ezek a számok azt igazolják vissza, hogy ennek a felvidéki közösségnek van ereje, hogy az iskolák minőségesek, a pedagógusok, tanárok olyan többletet tudnak adni, amely sok esetben a szlovák, a többségi társadalom tagjait is a magyar iskolaválasztásra bátorítja.

Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a magyar iskola tud többletet nyújtani. Egy szlovákiai magyar iskolában biztosan meg lehet tanulni szlovákul, de biztosan nem lehet elfelejteni magyarul – ez az a többlet, ami az egyén és a közösség megmaradásához, a gyermek későbbi sikerességéhez vezet.

Csáky Csongor ösztöndíjátadó
Csáky Csongor jelenlétében adták át a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea
Arányosak a külhoni magyarság támogatásai

Csáky Csongorral a magyarországi társadalom hozzáállásáról is beszélgettünk, nem mindenki veszi ugyanis Magyarországon jó néven azt, hogy a kormány, illetve szervezetek támogatásokat juttatnak a külhoni régiókba.

A magyar nemzetpolitika 2010 óta stratégiai dolgokat igyekszik megragadni, ilyen az oktatás, a kultúra, a gazdaságfejlesztés, az emberek közötti kapcsolatok építése, a közösségfejlesztés

– magyarázza a Rákóczi Szövetség elnöke. Ha megnézzük azokat a támogatásokat, amelyeket Magyarország a külhoni magyarságra fordít, és ha megnézzük azt, hogy ez a magyar költségvetés milyen hányadát teszi ki, azt gondolom, mindenki megnyugodhat. Ezek az összegek arányosak és nem túlzóak.

Ugyanakkor egy nagyon bölcs felismerés a magyar társadalomnak is, hogyha a külhoni területeken most nem lépünk meg bizonyos dolgokat, akkor többet azt már nem fogjuk tudni megtenni. Ha egy magyar gyereket most nem íratnak magyar iskolába, akkor arról a gyerekről már lemondhatunk – gyengülne a magyar közösség. A megmaradásunk érdekében folyamatos odafigyelés szükségeltetik, és az, hogy minél szorosabban össze tudjuk fonni a szálakat a Kárpát-medencében.
Mindnyájunknak el kell menni

Csáky Csongorral pár szót váltottunk a közelgő szlovákiai parlamenti választásokról is. A Rákóczi Szövetség is fontos üzeneteket fogalmaz meg a felvidéki magyarok számára. Legutóbb a népszámlálás apropóján fordultak a felvidéki magyar közösséghez, és arra kérték az embereket, hogy vallják meg a nemzetiségüket. Elsősorban azért, mert a felvidéki közösség számától függenek annak jogai.

Csáky Csongor ösztöndíjátadó
Csáky Csongor jelenlétében adták át a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait Galántán
Fotó:  Szomolai Andrea

„Összességében úgy vélem, sokan megvallották a magyarságukat, értelmezzük pozitívan a népszámlálási adatokat. Azt is értékelni kell, aki második helyen jelölte meg a magyarsághoz való odatartozását. A Rákóczi Szövetség újra azzal a kéréssel fordul a felvidéki magyar közösséghez, hogy éljen az állampolgári jogával – szólít szavazásra az elnök.

Részt kell venni a választáson, és ott jól kell dönteni. Mi arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt és ott, az urnánál a lelkiismerete szerint döntsön, hogy ennek a közösségnek legyen jövője, képviselete, és ne mások döntsenek a sorsáról.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.