2022. november 2., 17:53

Csak a jövő héten folytatódik a parlament ülése

Jövő kedden, november 8-án reggel folytatódik a parlament ülése, amelyet kiberbiztonsági incidens miatt kellett megszakítani a múlt héten - tájékoztatott Boris Kollár házelnök, hozzátéve, hogy az ügyben feljelentést tettek, a rendőrség vizsgálja, hogy kibertámadás történt-e, vagy mulasztást követett el valaki.

szlovák parlament
Archív felvétel
Fotó: TASR

„A feljelentés megtörtént, a rendőrség kivizsgálja, meglátjuk, szabálysértés történt-e vagy bűncselekmény, és mik a további lépések” – mondta Kollár. Szavai szerint az egyik képviselő okozta az incidenst a kulturális bizottság helyiségében, azt nem akarta elárulni, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselőről van-e szó.

Az incidenst Róbert Halák, az OĽANO képviselője okozta, írta a Noviny Plus hírportál. Halák ezt megerősítette a TASR-nek, a szándékosságot cáfolja, de azt beismerte, hogy hibázott. „Láttam egy szabad kábelt, nem is figyeltem oda rendesen, a kollégákkal beszélgettem, miközben csatlakoztattam. Fogalmam sem volt, hogy zároltam valamilyen rendszert” – mondta a TASR-nek Halák. Hozzátette, hogy még pénteken (október 28.) vallomást tett a rendőrségen. Azt is elmondta, az OĽANO-frakcióban nem beszéltek a felelősségre vonásáról.

Kollár elmondta, először 10.43-kor észlelték, hogy gondok vannak, majd elkezdett összeomlani a belső hálózati rendszer, kéretlen kommunikáció miatti rendkívüli leterhelés következtében.

A házelnök hozzátette,

a parlament bevezeti a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) összes ajánlását,

és jelentést kért arról, hogy miért nem volt védett az a pont, ahol a probléma előállt. Feltette a kérdést, hogyan fordulhat elő, hogy egy ilyen banális dolog miatt leblokkol az egész parlament. Azt is kijelentette, ha beigazolódna a szándékosság, feltehetően felelősségre vonják a vétkest.

Kollár ugyanakkor leszögezte, visszautasítja az SaS összeesküvés-elméletét,

hogy azért szakadt félbe az ülés, mert a kormánypártok nem tudtak volna megfelelő számú szavazatot garantálni. Szerinte aznap elegendő kormánypárti képviselő volt a parlamentben a javaslatok megszavazásához. „Más párttól vártam volna ilyesmit, nem az SaS-től” – mondta Kollár, hozzátéve, hogy az SaS kifogásolja a parlament blokkolását, de időnként szintén ehhez folyamodik.

Az SaS visszautasítja Boris Kollár kijelentéseit.

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője megjegyezte, már a múlt héten kiderült, hogy nem hackertámadás érte a parlamentet, és már ellenőrizni lehetett volna a szavazóberendezés működését. Mint mondta, a parlamentben káosz uralkodik, és normális országban lemondana a házelnök. Azt is kifogásolja, hogy Kollár önkényesen döntött az ülés elnapolásáról egészen november 8-ig. A házelnök szerint a többség egyetértett ezzel.

Az ülés folytatása előtt próbaszavazásokat tartanak és ellenőrzik az egész rendszert.

Ha megkezdik a rendes szavazást, egy óra után szünetet tartanak, mert Kollár szerint rengeteg javaslatról kell voksolni és nagyon oda kell figyelniük a képviselőknek.

Peter Pčolinský, a parlament alelnöke szintén azt hangsúlyozta, le kell tesztelni a rendszert, mert nagyon fontos törvényekről fognak szavazni, például a jövő évi költségvetésről.

Az ülést október 27-én kellett megszakítani műszaki problémák miatt, Kollár tájékoztatása szerint súlyos kiberbiztonsági incidens történt. Aznap több tucatnyi törvényjavaslatról kellett volna szavazni, amelyeket az előző napokban vitatott meg a törvényhozás.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.