2023. augusztus 11., 14:12

Čaputová visszautasítja Fico Gašpar letartóztatásával kapcsolatos állításait

Zuzana Čaputová köztársasági elnök visszautasítja azokat az állításokat, miszerint előre tudott volna bármilyen rendőri intézkedéshez, vagy beleegyezését adta volna hozzá.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Ezt Robert Fico, a Smer-SD hazugságainak nevezte, Fico ugyanis azt állította, a köztársasági elnök részt vett az ellenzék felszámolására irányuló erőfeszítésekben. Fico azt állítja,

Čaputová beleegyezése nélkül a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nem vehette volna őrizetbe Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt.

Fico újabb felháborító hazugsága az az állítás, hogy az államfő előre tudott volna bármilyen rendőrségi akcióról, vagy a beleegyezését adta volna hozzá

- áll a köztársasági elnök válaszában, amit szóvivője, Martin Strižinec továbbított. Az állásfoglalásban az áll, az elnök asszony megérti, hogy Fico számára elképzelhetetlen, hogy a rendőrség politikai irányítás és beavatkozás nélkül működhet.

Az államfő ismételten azt állítja, hogy

minden demokráciában kényes dolog a politikai ellenzék szereplőinek felelősségre vonása, és ez különféle reakciókat válthat ki.

Ez még inkább szükségessé teszi, hogy a rendőrség a törvény által megengedett keretek között tájékoztassa a nyilvánosságot ezekről az intézkedésekről

- hangsúlyozta az államfő.

Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány pénteki őrizetbe vételére reagálva Fico azt mondta, Čaputová átvette a stafétabotot az ellenzék felszámolásában.

A NAKA nem avatkozhatott volna be ilyen durván és antidemokratikus módon a választások menetébe az ő engedélye, és lakája, Ódor Lajos belügyminisztériumi értesítése nélkül

- írta a közösségi hálón, és kijelentette, hogy a NAKA és a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze politikai feladatot teljesít, aminek célja az ellenzék ellehetetlenítése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.