2021. november 24., 18:50

Čaputová: Oda kell figyelni Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben

Veszélyezteti az ivóvízkészleteket Dél-Szlovákiában a sertéstenyésztés – hangzott el Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Keszegh Béla, Komárom  polgármestere, valamint a Komáromi Járás Városai és Falvai Szövetségének tagjai közötti szerdai megbeszélésen. 

Zuzana Čaputová- Komárom
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Komáromban tett munkalátogatása során az államfő hangsúlyozta, hogy a régió fejlődése szempontjából fontos Dél-Szlovákia infrastruktúrájának javítása.

Čaputová kijelentette, oda kell figyelni az egyes régiók lakosaira, „különösen Dél-Szlovákiára, amelynek nincs képviselete a parlamentben".

A polgármesterekkel folytatott megbeszélésen a sertéstenyészetek rohamos elszaporodása került terítékre, szerintük ez veszélyeztetheti a csallóközi ivóvízkészletet. A megbeszélés résztvevői aggodalmukat fejezték ki, hogy az önkormányzok elveszthetik beleszólási jogukat az uniós források felhasználásába.

Az önkormányzatok képviselői többször felvetették az infrastruktúra hiányát, amely különösen Dél-Szlovákiában érzékelhető.

Az utak és a vasúti összeköttetések kiépítése éppen azért fontos, mivel ez nagy hatással van a régió általános fejlődésére"

- tette hozzá Čaputová.

Szlovákia egyetlen magyar tannyelvű egyetemén, a Selye János Egyetemen a felsőoktatási törvény aktuális módosításáról tárgyalt az államfő.

Čaputová a Matica slovenská székházában találkozott a szlovák Dramaťák folklóregyüttes tagjaival, majd ellátogatott az Egressy Béni Városi Művelődési Központba, a magyar kisebbség művészeti tevékenységének egyik központjába.

A mai találkozók megerősítették, hogy a sokszínűség és a változatosság mindenkit gazdagít. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Szlovákiának egyenletesen kell fejlődnie"

- hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Megosztás