2022. november 6., 12:20

Čaputová lehet a NATO új főtitkára?

Az amerikai New York Times pénteki számában arról ír, hogy akár Zuzana Čaputová is esélyes lehet a NATO főtitkári pozíciójára.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A tengerentúli lap írására a szlovák Štandard figyelt fel, s ugyan Szlovákiában kevés szó esik arról, hogy a köztársasági elnök nemzetközi politikai pályafutást tervez, de a világ egyik vezető lapjának okfejtése érdekes lehet. Az is nyilvánvaló, hogy Čaputová az elmúlt három évben erősen pro-atlanti politikát folytatott, ami illeszkedne a NATO vezetőjétől várt irányhoz.

A szlovák köztársasági elnök mellett a lap esélylatolgatásában felmerül Chrystia Freeland kanadai pénzügyminiszter, Kaja Kallas észt miniszterelnök, de a korábbi horvát elnök Kolinda Grabar-Kitarović neve is, vagyis az amerikaiak úgy vélik, ezen a poszton is hölgy válthatja Jens Stoltenberg főtitkárt, akinek mandátumát 2023 szeptemberéig hosszabbították meg.

Az említett cikk szerint az európai és amerikai vezetők úgy tervezik, hogy a NATO új főtitkárát mindenképp 2024 novembere előtt  választanák meg, mert akkor kerül sor az amerikai elnökválasztásra. Ez a dátum pedig Čaputovának is kedvezne, hiszen addigra lejár elnöki mandátuma.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.