2020. december 5., 14:41

Betegkálvária járvány idején

Csak beteg ne legyek! Sok emberből kiszakad ez a sóhaj mostanában, a koronavírus-járvány idején. A veszélyhelyzet miatt ugyanis a kórházakban is változott a menetrend, előtérbe kerültek a covidos páciensek, s mintha háttérbe szorult volna az összes többi beteg. Pedig belőlük van sokkal több.

A háziorvosok elsősorban telefonos konzultációval rendelnek, illetve időpontokra hívják be a betegeket. Azt is százszor meggondoljuk, kihívjuk-e a mentőt, ha szerettünk állapota ezt megkívánná. A március óta tartó járvány ráadásul lelkileg is megviseli az embert. A pszichiátriai rendelőket 30-40 százalékkal többen keresik fel napjainkban.

Nem csoda, ha sokan úgy várják a vakcinát, mint a messiást. Mintha az egy csapásra megoldaná az egészségügyi ellátórendszer több évtizedes agóniáját, ami most a járvány idején mutatkozott meg teljes pőreségében.

Lélegeztetőgép talán már van elég, de orvosból, nővérből és ápolóból nagy a hiány. Közülük is nagyon sokan – egy időre – kiesnek az ellátórendszerből, mert maguk is elkapják a koronavírus-fertőzést.

Vesekő miatt nyolc napig szenvedett

Az ötvenes éveiben járó Csaba vesegörcsöt kapott. Van annak már vagy harminc éve, hogy utoljára orvosi segítségre szorult, de most nem bírta elviselni a fájdalmat.

Felkereste a készültséget, ahol megvizsgálták ugyan, de infúziót nem kapott, holott ez alapdolognak számít vesegörcs esetén. Helyette egy injekciós fájdalomcsillapítót adtak be neki, ami csak ideig-óráig hatott, és nem segítette a kő távozását.

Hazatérte után sem javult a helyzet, heves fájdalmak kínozták, ezért urológushoz ment, de ott sem kapott infúziót, pedig határozottan kérte. Ismét csak fájdalomcsillapítót nyomtak belé, de a kínjai továbbra is megmaradtak. Visszament hát a szakorvoshoz, ahol újra azt kérte, adjon neki infúziót, de ő egy másik kórházba küldte, hogy ott majd segítenek rajta. Ott megvizsgálták, CT-vizsgálaton is átesett, és megállapították, hogy már kifelé halad a kő. De infúziót ott sem adtak neki. Csaba szerint ennek a bánásmódnak az lehetett az oka, hogy míg az infúzió lefolyik, az nagyjából egy óra, és ez fertőzési kockázatot jelent.

Az orvosok mostanság igyekeznek minimális időt, 5-10 percet tölteni a betegekkel, hogy ne kapják el a vírust.

kórház

– Nyolc napig hagytak szenvedni, mire végre, már egy negatív Covid-teszt birtokában, kaptam egy infúziót. Hazamentem, lefeküdtem aludni, és miután felkeltem, távozott a kő. Normális esetben, időben adott infúziós kezeléssel 2-3 nap alatt megszabadulhattam volna a kínoktól. Enni képtelen voltam, csak sokat ittam, mert tudtam, hogy az segíti a kő távozását, képtelen voltam dolgozni – meséli a kálváriáját, amit az ellenségének sem kíván.

Ha ilyen beteg a gyerek, el ne hozza!

Tünde kisfia most ötéves, koraszülöttként jött a világra. Emiatt hajlamosabb a felső légúti megbetegedésekre, ami sokszor nagyon hirtelen jelentkezik nála. Ilyenkor alig kap levegőt, sípol a tüdeje. Amikor a kisfiút egy héten belül másodszor kapta el a fulladásos roham, felhívta a gyerekorvost, hogy elvinné a gyereket, hallgassa meg, és adjon neki gyógyszert.

Ha ilyen beteg a gyerek, el ne hozza! Ezt mondta a doktornő, én meg rögtön visszakérdeztem: tessék? Azt hittem, rosszul hallok. Normális esetben ugyanis azt szokta mondani, rögtön hozzam a gyereket, miért nem vagyok még itt.

Mire ő megint elmondta, hogy ne vigyem a gyereket, hanem adjak neki kúpot, köhögés elleni szirupot, és ha délig nem javul a helyzet, akkor majd elmehetünk, és egy ablakon keresztül ránéz. Mire azt válaszoltam, hogy akkor már nem magához megyünk, hanem egyenesen a gyerekosztályra viszem a kisfiamat, ahol adrenalint kap – osztja meg velünk a történetét Tünde.

A doktornő, mivel jól ismeri a gyerek állapotát, félóránként hívogatta és érdeklődött felőle. Az anyuka az allergológust is felhívta, aki szintén azt mondta, hogy ő ilyen rossz állapotban nem vizsgálja meg a gyereket, vigyék el hozzá hétfőn, ha nem javulna. Ez pénteki napon volt, rettegve néztek a hétvége elé, de szerencsére a kicsi idővel jobban lett.

Az akut ellátás és a szűrővizsgálatok biztosítottak

A Svet zdravia kórházlánc Dél-Szlovákia-szerte is több kórházat üzemeltet. Ilyen például a dunaszerdahelyi, a galántai, a rimaszombati vagy éppen a rozsnyói kórház. Mindegyik intézményben a régióban éppen aktuális járványhelyzethez igazítják a betegellátást.

Rozsnyón és Rimaszombatban teljes körű egészségügyi ellátást nyújtanak, bizonyos korlátozások az aktuális járványügyi helyzet miatt adódhatnak.

A galántai kórházban jelenleg csak a halaszthatatlan ellátást biztosítják, míg a dunaszerdahelyiben a nőgyógyászati és az ortopédiai osztályon tervezett műtéteket is végeznek, korlátozott számban, de a sebészeten csak az akut és az onkológiai műtéteket végzik el.

Jana Fedákovának, a kórházlánc kommunikációs szakemberének a tájékoztatása szerint mindegyik kórházban ellátják az akut betegeket, vagyis azokat, akik szív- és érrendszeri vagy más betegség miatt szorulnak azonnali ellátásra.

Ami szintén jó hír, hogy a diagnosztizálás, a különféle szűrővizsgálatok, amelyekkel sok súlyos betegség is felfedezhető, korlátozások nélkül folynak.

Rákérdeztünk arra is, hogyan történnek jelenleg a szülések az említett kórházakban. A Covid–19 közösségi terjedése előtt engedélyezték, hogy a vajúdó kismamával valaki, többnyire az édesapa, ott lehessen a szülőszobán, miután megmérték a testhőmérsékletét, és kitöltötte az ún. Covid-kérdőívet. Pillanatnyilag az egyes kórházak vezetőségének a kezében van a döntés, hogy a járványhelyzetet is figyelembe véve engedélyezik-e és milyen feltételekkel az apás szülést. Például a kísérő személlyel megegyezhetnek abban, hogy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet mutat fel. Az említett kórházakban azonban jelenleg nincs mód apás szülésre.

újszülött

A kórház az a hely, ahol a gyógyítás és a születés mellett a halál is jelen van. A járvány első hulláma idején bizony nagyon sokan zokon vették, hogy a látogatási tilalom miatt még súlyos beteg hozzátartozóiktól sem tudtak elbúcsúzni. Bár ez a tilalom most is érvényben van, mint megtudtuk, a Svet zdravia kórházaiban a haldoklókhoz beengedik a legközelebbi hozzátartozókat. A betegágynál egyszerre két látogató lehet jelen.

Az egynapos sebészeten kisebb a kockázat

Teljes kapacitással működik nyugdíjasotthonunk és egynapos sebészetünk is, mondta el lapunknak Viola Miklós sebészorvos.

– Az egynapos sebészet nagy előnye, hogy a betegek műtét után 6–12 órával hazamehetnek, lerövidül a kezelési idő, kisebb a fertőzésveszély.

Természetesen a járvány óta szigorításokat vezettünk be. Mielőtt a betegek elfoglalják a szobájukat, antigénteszten esnek át, a lázat is mérjük – mondja a doktor.

Egynapos sebészetükön általános sebészeti beavatkozásokat, traumatológiai, ortopédiai, nőgyógyászati és plasztikai tervezett műtéteket végeznek. Eddig még senki – sem beteg, sem a személyzet – nem kapta el náluk a koronavírust.

Viola Miklós megérti, hogy főleg az idősebb orvoskollégák tartanak a vírusfertőzéstől, és bizony belőlük elég sok van. Az orvostársadalom elöregedett. Sok kórházban kapacitáshiány miatt elhalasztják a tervezett műtéteket, emiatt sokan hozzájuk fordulnak, mert ott előbb sorra kerülnek.

orvos - vizsgálat

– A legnehezebb helyzetben talán az onkológiai betegek vannak, akiket műteni kellene, de csak később kerülnek sorra. Vannak kórházak, ahol az onkológiai osztályokat is bezárták. De például egy térdimplantátumra váró betegnek sem mindegy, hogy ki tudja, meddig kell még várnia a műtétre, és tovább viselnie a fájdalmat – mondja a mostani helyzetről az ismert sebészdoktor.

Ami a koronavírust illeti, szerinte el kell fogadnunk, hogy van ez a betegség, de nem szabad hagyni, hogy stresszt, frusztrációt és állandó feszültséget okozzon.

Jó pszichés állapotban ugyanis bármilyen betegséget, még a koronavírus-fertőzést is sokkal könnyebben át lehet vészelni, mint elgyötört idegállapotban. Gondolkodjunk pozitívan, mert az fél gyógyulást jelent.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.