Berényi József: Nagyszombat megye fontos intézkedéseket tett a koronavírus-válság idején

2020. április 6., 20:18
ma7

A koronavírus-válság kezelése a megyei önkormányzatokra is nagy terhet ró, hiszen a szociális intézmények, középiskolák, a középiskolai kollégiumok, fenntartásáért és biztonságos működéséért is a megye felel. A legnagyobb figyelmet most a szociális és nyugdíjas otthonok kapják, hiszen a veszélyeztettek köre itt a legmagasabb. A bezárt iskolákat is fenn kell tartani, és a karanténközpontok kialakítása is megyei feladattá vált. Vajon hogyan birkózik meg mindezzel Nagyszombat megye vezetése, erről kérdeztük Berényi Józsefet, a megyei önkormányzat alelnökét. Nézze velünk!

Videó: ma7

Március 13. óta megváltozott az élet az egész ország területén. A kormány által hozott intézkedések végrehajtása és a közellátás biztosítása azonban jórészt a helyi és megyei önkormányzatokra hárul. Persze mindezek mellett a naponta változó problémák orvoslása nem kevés pénzbe kerül, ezt pedig az illetékes önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk.

Az iskolák, a pedagógusok és iskolai dolgozók fizetésének biztosítása éppúgy önkormányzati feladat, miként a szociális otthonokban bevezetett intézkedések költségeinek a fedezése is. És akkor még nem esett szó a közlekedés fenntartásáról, ami szintén megyei hatáskör.

A megyei és helyi önkormányzatok a személyi jövedelemadóból kapnak vissza az állami költségvetésből egy bizonyos részt, ebből gazdálkodhatnak. Mi van azonban akkor, ha ezek az adók most éppen nem folynak be az államkasszába, vagy pedig csak a tervezett összeg egy része érkezik meg. Vajon képes-e a megye ellátni a feladatait ilyen körülmények között is? Hogyan állják a sarat a megyét irányító személyek és a megyei válságstáb tagjai?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket szegeztünk Nagyszombat megye alelnökéhez, Berényi Józsefhez. Nézze velünk a sokat eláruló beszélgetést!

 

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nézőpont