2023. március 31., 07:55

Berényi József: Bugár beszél magyar egységről? Ha nem bontja meg azt annak idején, ma nem lenne ilyen problémánk

A Szövetség parlamenti jelöltlistájáról, Gyimesi György és a Magyar Fórum politikusainak esetleges jelöltségéről kérdeztük Berényi Józsefet, a Szövetség Magyar Konzervatív Platformjának elnökét.

berényi józsef
Fotó: Oriskó Norbert

Kezdjük egy egyszerűnek látszó, de cseppet sem könnyű kérdéssel. Várhatóan mikor lesz a Szövetségnek végleges jelöltlistája?

A Szövetségen belül a platformok állítják össze a jelöltlistájukat, majd ezt kell összehangolni.

Az elnökségben megegyeztünk, hogy legkésőbb május közepére véglegesítjük a Szövetség listáját. A leadás határideje július 2-a, vagyis lenne még idő, de a cél az, hogy a jelöltek minél hamarabb oda tudjanak állni a választók elé.

Vagyis a jelöltállítás lehetőleg ne vigye el az energiákat a kampánytól…

Pontosan.

A jelöltállításnak úgy tűnik, két neuralgikus pontja van: Gyimesi György szerepvállalása a listán, illetve a Magyar Fórummal való lehetséges együttműködés. Gyimesi képviselővel az elmúlt hetekben az MKP platform több alkalommal is tárgyalt, s úgy tűnhetett, közel a megegyezés, bejelentés mégsem történt. Hol tartanak a tárgyalások?

Gyimesi Györggyel megállapodtunk, amíg nem zárjuk le a tárgyalásokat, részeredményeket nem osztunk meg a nyilvánossággal.

Ehhez eddig mindenki tartotta magát, most sem szeretnék ettől eltérni.

Vagyis nem árulja el nekünk, miért nem sikerült eddig megállapodniuk?

Annyit tudok elmondani, hogy folytatjuk a tárgyalásokat, és bízom benne, sikerül megegyezésre jutnunk.

Ezzel szemben a Híd platform kategorikusan kikötötte, hogy a Szövetség grémiumában nem fogják támogatni Gyimesi jelöltségét. Mi lehet ennek a következménye? Pártszakadás?

Messzebbről kezdeném a választ,

az MKP-nak az a célja, hogy minél szélesebb listát tudjunk a választók elé állítani a szeptember 30-i választásokon, és lehetőleg egy magyar lista legyen, amelyen mindenki helyet kap, aki a politikában számít és indulni szeretne. Erről a listáról mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikus jelölteket, erre megvan a lehetőség a karikázással.

Vagyis számunkra a közös lista az elsődleges, és nem a személyek megítélése. Nyilvánvaló, értékrendileg Gyimesi közelebb áll az MKP-hoz, mint a Magyar Fórum. Ezért logikus, hogy mi Gyimesivel tárgyalunk, a Híd és az Összefogás a Magyar Fórummal. Megtehettük volna, hogy már a folyamat elején kikötjük, hogy Simon akkor jöhet, ha jön Gyimesi is. De ezt nem tettük meg, mert a megegyezés, az együttműködés és az egységes magyar lista elkötelezett hívei vagyunk.

Ez világos. Mégis a Híd platform, de a sajtóban megnyilatkozva Bugár Béla, a Most-Híd korábbi elnöke is Forró Krisztiánt helyezi nyomás alá, hogy az ő felelőssége a párt egyben tartása. Amivel kimondva, kimondatlan arra utalnak, az országos elnök utasítsa el Gyimesi jelölését.

Ezzel kapcsolatban hadd mondjam már el,

az a Bugár akarja megszabni, hogyan nézzen ki a magyar egység, aki 2009-ben azt megbontotta. Ha nem bontotta volna meg az egységet, akkor most nem kellene azzal küszködnünk, hogy jóvá tegyük azt az óriási hibát, amit elkövetett. Ezek után azt gondolom, nem abból kell kiindulni, amit Bugár mond.

A másik dolog, a Híd platform ellenérve Gyimesivel szemben az, hogy személyesen megsértette őket. Ha ebből indulnánk ki, ki kit sértett meg az elmúlt időszakban, akkor a Szövetség sem jött volna létre. Mást ne mondjak, a hidas megyeelnökjelölt 2017-ben teleszórta a Dunaszerdahelyi járást, azt üzenve, Berényire nemhogy a megyét, de még a kutyáját sem bízná. Ennek ellenére ma ott ülünk a Szövetség elnökségében, és próbáljuk keresni a közös hangot – tehát a sértődöttség gyerekes dolog, nem lehet a tárgyalások kiindulópontja.

Csak ismételni tudom, a legfontosabb, hogy a listán minden fajsúlyos magyar politikus helyet kapjon. Aki nem ebben gondolkodik, meggyőződésem szerint szembe megy a felvidéki magyar emberek akaratával és érdekeivel, és veszélyezteti az öt százalékos parlamenti küszöb átlépését.

Tisztázzunk egy dolgot. A grémiumnak, az Országos Tanácsnak vagy a pártelnöknek van kompetenciája dönteni a Szövetség jelöltlistájáról?

A platformok állítják össze a listát, mi az MKP-ban ahhoz tartjuk magunkat, hogy ebben a platformoknak szabadságuk van, és nem beszélünk bele egymás jelöléseibe. A grémiumnak jóvá kell hagynia ezt a listát, majd pedig az Országos Tanácsnak is meg kell szavaznia.

Az elnöknek csak szélsőséges helyzetben van szerepe, ha a kérdés az, hogy egyáltalán lesz-e a pártnak listája, vagy nem. Ha valamelyik platform azt mondja, hogy a listát nem fogadja el egy személy miatt, akkor mi történik? Nem indulunk a választáson? Ebben az esetben az elnöknek kell döntenie, az nem lehet alternatíva, hogy nem adjuk le a listát.

Térjünk át a Magyar Fórummal való lehetséges választási együttműködésre. A héten a Szövetség elnöksége döntött arról, hogy folytatják a megszakadt tárgyalásokat Simonékkal. Az érdekelne, hogy szövetségi szinten tárgyalnak majd, vagy a kezdeményező platform – értsd a Híd, esetleg az Összefogás dolga lesz a megegyezés?

Természetesen szövetségi szinten kell megegyeznünk. De nem lehet megkerülni a platformok szerepét, mert azok adják a listán a helyeket. Nem a párt elnöke szabja meg, hogy kik a jelöltek, milyen a sorrendjük, hanem a platformok.

Logikusan következik ebből, hogy a kezdeményező platformoké az elsődleges felelősség. Az elnökségen döntöttünk arról, kompromisszumos megoldásként támogatjuk, hogy a párt nevet változtasson…

Bocsásson meg, hogy megszakítom. Az MKP platform is egyetértett azzal, hogy a párt neve Szövetség-Magyar Fórumra változzon?

Igen, a jelenlévő elnökségi tagok egységesen elfogadták ezt a megoldást, mint olyat, ami elősegíti, hogy egyetlen magyar lista legyen szeptemberben. Számunkra ez nem volt egyszerű, mert a két kisebb platform korábban mereven elutasította, hogy a párt neve Magyar Szövetség legyen. Ez is bizonyítja, az MKP a legegyüttműködőbb platform. Visszatérve az előző gondolathoz, miután a helyeket kitárgyalták a Híd és Összefogás platformokkal a fórumosok, szövetségi szinten megszülethet a megállapodás.

Mikor indulnak újra a tárgyalások Simonékkal? Megtudhatunk konkrétumokat?

Konkrétumokat nem tudok mondani, de meg tudom erősíteni, ha a jelöltlistát a partnereink kitárgyalják a fórumosokkal, akkor az MKP platform azt tudomásul veszi, és elvárja, hogy az MKP listáját is fogadják el úgy, ahogy azt előterjesztjük. 

Igor Matovičcsal az egyeztetés a pártelnök betegsége miatt elmaradt. Lesznek tárgyalások szlovák pártokkal?

Minden bizonnyal lesznek, de ezek a tárgyalások nem a választások előtti, hanem a választásokat követő lehetséges együttműködésről szólnak majd. A Szövetség önálló listával indul a választásokon.

A személyi kérdések megoldása mellett legalább annyira fontos, hogyan áll a programalkotás folyamata?

Természetesen a program előkészítése zajlik.

Az alap célkitűzések nem változnak, Dél- és Kelet-Szlovákia fejlesztésének és a magyarság megmaradásának és gyarapodásának részletein dolgozunk. Emellett nem kérdés, hogy Szlovákia NATO- és EU-tagságát támogatjuk. Ugyanakkor az MKP platform nem fél kritikát megfogalmazni az Európai Unióval kapcsolatban.

Nem akarjuk, hogy visszatérjenek azok a régi idők, amikor a Szovjetunióval kapcsolatban nem lehetett bírálatot megfogalmazni. Ha valaki kritikus Brüsszel néhány döntésével kapcsolatban, az nem azt jelenti, hogy szét akarja verni az EU-t. Épp ellenkezőleg, jó irányba akarja terelni annak működését.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.