Az SaS kiáll Sulík mellett. A liberálisok szerint Matovič hazudik, de egyelőre nem hagyják el a koalíciót

2021. január 14., 09:31
ma7 Kolek Zsolt

Az SaS Országos Tanácsa és parlamenti frakciója egységesen kiáll Richard Sulík mellett.

Fotó: TASR

Erről Roman Foltín, az SaS pártigazgatója beszélt a liberálisok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Foltín szerint Igor Matovič kormányfő a lehető legrosszabbkor élezi ki a feszültséget a koalíción belül, hiszen a koronavírus-járvány jelenleg is súlyosan fenyegeti az országot.

Foltín azt vetette a kormányfő szemére, hogy nem az ellenzéket, hanem az SaS-t tekinti legnagyobb ellenfelének.

A pártigazgató hangsúlyozta, a fokozódó feszültség ellenére az SaS nem lép ki a kormányból, mert az ország érdeke azt kívánja, hogy a koalíció szilárd része maradjanak.

Richard Sulík pártelnök is hangsúlyozta, az SaS nem lép ki a kormányból, még akkor sem, ha folytatódnak Igor Matovič ellenük irányuló támadásai.

Sulík ugyanakkor hangsúlyozta, Matovič az elmúlt napokban a támadásaival átlépett egy vonalat, ő és pártja több képviselője valótlanságokat állított.

Sulík visszautasította, hogy felelős lenne 4300 koronavírusos beteg haláláért, ahogy azt a kormányfő hétfőn állította. Ahogy azt is határozottan cáfolta, hogy az SaS a koalíció szétverésére törekedne.

A kormányfő ezzel az állítással szerinte túl messzire ment. A Matovič által bemutatott, a felesleges haláleseteket szemléltető grafikonról kijelentette: az semmilyen releváns adatot nem tartalmaz, csak becsléseket, és nem tudja, ki készítette. A pártelnök részvétet nyilvánított mindazoknak, akiknek a hozzátartozói a COVID-19 betegségbe haltak bele.

Az SaS abban az esetben támogatja a tömeges tesztelést, ha az a mobil mintavételi helyek bővítésével valósul meg. Nem támogatják viszont az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek munkavállalóinak kötelező tesztelését - hangsúlyozta a liberális párt elnöke.