Az SaS kiáll a tudósok és az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet mellett

2021. április 16., 13:25
ma7 | TASR

Az SaS kiáll a szlovákiai tudományos dolgozók, konkrétan az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) és annak igazgatója, Zuzana Baťová mellett.

Fotó: TASR

A párt ezzel Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter Szputnyik V-vakcinákkal kapcsolatos csütörtöki (április 15.) sajtótájékoztatójára reagált.

Ennek az intézetnek minden körülmények között függetlenül kell működnie. Ezért elítélünk mindennemű politikai nyomásgyakorlást és az igazgatója elleni személyes támadásokat, melyek a családját is érintik

- olvasható az SaS állásfoglalásában.

Matovič csütörtökön bejelentette, hogy

a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja az összes vizsgálatot elvégezte a Szputnyik V oltóanyaggal. 

A ŠÚKL állásfoglalását tévesnek és politikai indíttatásúnak tartja. Az intézet igazgatóját többször bírálta, Zuzana Čaputová államfőt pedig elfogultnak nevezte a sajtótájékoztatón. Ugyanakkor beismerte, hogy nem olvasta az orosz vakcina megvásárlásáról szóló szerződést. Matovič azt is mondta, elképzelhető, hogy Oroszország azért kéri vissza a vakcinákat, mert Szlovákia nem fizetett értük időben.
2021. április 15., 18:35 Frissítve: ápr. 16. 13:31

Matovič: A tudományos akadémia mind a 14 Szputnyik-tesztje kedvező eredménnyel zárult

Hozzátette: ha az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség „nem kérdőjelezte volna meg a vakcina reputációját”, már holnap olthatnánk vele.

Kövesse facebook oldalunkat is!