2023. szeptember 11., 11:53

Az összes megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Az év 33. hetében az összes megyében enyhén emelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – tájékoztatott honlapján a szennyvízvizsgálatok eredményéről a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ), egyúttal emlékeztetett, hogy a vírus nem tűnt el, világszerte terjed és embereket fertőz meg.

koronavírus, laboratórium
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Az említett időszakban 16 mintát vizsgáltak, csak egy volt negatív. „14 mintában (87,5 százalék) nőtt a SARS-CoV-2 örökítőanyaga, egy mintában nem változott, egyben pedig nem volt jelen” - közölte a hivatal.

Az ÚVZ szerint nem zárható ki, hogy emelkedni fog a megbetegedések száma. „Az általános várakozás szerint erre az úgynevezett influenzaszezonban kerülhet sor, amikor emelkedik a különféle légúti megbetegedések száma, köztük a COVID-19 betegek száma is” – közölte Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

Ezért mindenkinek egyénileg is védenie kellene magát a fertőzéssel szemben, a már ismert módokon. Ajánlott az oltás, a gyakori kézmosás, a távolságtartás és a betegekkel vagy tüneteket produkáló emberekkel való találkozás kerülése, szájmaszk viselése az indokolt helyzetekben, továbbá a helyiségek gyakori szellőztetése. „Fontos, hogy aki a betegség tüneteit észleli magán, ne menjen társaságba, maradjon otthon és kövesse az orvosa utasításait” – tette hozzá Račková.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.