2022. január 13., 16:44

Az omikron már átlépte a szlovák határt, csak a statisztikáink nem mutatják

A környező országokból érkező jelentések már az omikron mutáció dominanciájáról beszélnek. Ivan Bošňák, az Adatok pátosz nélkül polgári platform elemzője a Pravda Igazságról van szó című legfrissebb videóbeszélgetésében arra figyelmeztet, hogy tőlük eltérően Szlovákia nem rendelkezik elegendő szekvenálási kapacitással, ezért nem tudni, hogy az új omikron variáns milyen mértékben érinti a betegeket.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Bošňák arra is figyelmeztet, annak ellenére, hogy a Népegészségügyi Hivatal csak 54 omikron-esetet regisztrál, a mutáció a határ menti régiókban már terjed. Szerinte a Sztropkói járás a példa, ahol 161 százalékkal nőtt a pozitív esetek száma. „Ezeknek a betegeknek már nem lehet deltája, annak ugyanis már lecsengett a hulláma, és az omikron van terjedőben. Csehországban a zlíni régió a leginkább érintett, néhány nap kérdése, hogy Erdőháton is megnövekedjen a fertőzések száma” – tette hozzá.

Gondot okozhat azonban, a pozitív esetek tesztek segítségével történő kiszűrése.

Azok az emberek ugyanis, akiknél a betegségnek csak enyhe tünetei vannak, szívesebben kerülik a tesztet, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk”

– magyarázza az elemző. Bošňák szerint az elszigeteltségtől való vonakodás oka az is lehet, hogy sokan az elmúlt hullámban átestek a fertőzésen, ezért nem kell igazolást szerezniük például az éttermekbe való belépéshez.

A digitális Covid igazolvány megszerzéséhez és ahhoz, hogy igazolni tudják, fertőzöttek voltak, az oltatlanoknak pozitív PCR-tesztre van szükségük. A Covid-automata új változatára vonatkozó javaslat már azzal számol, hogy a betegségen átesett beoltatlanok legfeljebb 90 napig kapnak csak OP státuszt. Azok közül, akik átestek a fertőzésen, OP státuszba tartoznának azok is, akik több mint 180 napja estek át a fertőzésen, és be vannak oltva egy adag vakcinával.

A covid táppénz csökkentése sem segíti a karantén intézkedések betartását”

– mutat rá az elemző. „Mert a pozitív emberek is munkába fognak járni. Így a betegség gyorsan fog terjedni a munkahelyi közösségekben” – mondja Bošňák hozzátéve, hogy a PCR-kapacitás sem lesz elegendő.

Visszatérnek az antigén tesztek

A napi tesztelési kapacitás a harmadik hullám csúcsán átlagosan heti harmincezer teszt körül mozgott. Az Egészségügyi Minisztérium azt állítja, hogy tárgyalásokat folytat egy további laboratóriummal a PCR-vizsgálatok kapacitásának növelése érdekében. Ha negyedével növelnék a kapacitást, naponta 7,5 ezerrel több embert lehetne letesztelni. Az egészségügyi tárca becslései szerint azonban naponta akár további 180 000 újonnan fertőzöttel is számolni lehet.

Az egészségügyi tárca a hiányzó PCR-teszt kapacitásokat antigéntesztekkel kívánja pótolni.

A minisztérium egy kormányhatározat alapján további tízmillió antigén-tesztet vásárolt, miközben jelenleg 2,8 millió antigén-önteszt áll rendelkezésre az Állami Anyagtartalékok Igazgatóságának raktáraiban.

A kórházakban egyelőre elegendő teszt van. A turócszentmártoni Egyetemi kórház szóvivője, Katarína Kapustová szerint naponta mintegy 200 antigéntesztet és 200 PCR-tesztet végeznek el.

Ez körülbelül a fele annak a kapacitásnak, amit az előző delta-hullám csúcsán végeztünk”

– fűzte hozzá.

A magáncégek is készülnek a tesztelések számának megnövekedésére. „Számítottunk a következő hullámra, és már októbertől elkezdtük a felkészülést. Jelenleg diagnosztikával, de más fogyóeszközökkel, például pipettahegyekkel is el vagyunk látva” – mondta Peter Lednický, az Unilabs Slovakia vezérigazgatója hozzátéve, egyes komponensek azonban okozhatnak problémákat. Lednický rámutatott, hogy

rendkívül sok fertőzött esetén nem is annyira a tesztmennyiség lesz a meghatározó, hanem inkább a mintavételi kapacitás.

A vezérigazgató szerint egy ilyen masszív hullám rögzítésére más elemzési módszerek alkalmasabbak lennének. „Például a gargarizálótesztek, amelyek több minta egyidejű kiértékelésére alkalmasak, és az öngyűjtés egészségügyi szakember segítsége nélkül is lehetséges” – fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék