2022. február 10., 17:39

Az oltatlanok előtt is megnyithatnak az üzletek

Alapüzemmódban működhetnének a nem létfontosságú cikkeket kínáló üzletek. Ezek jelenleg OP-üzemmód (oltottak, a koronavírus-fertőzésen átesettek) szerint tarthatnak nyitva. A változtatásra csütörtöki online ülésén tett javaslatot a kormány Ján Mikas országos tiszti főorvosnak.

üres üzletközpont
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

„A kormány azt javasolja, hogy a nem létfontosságú cikkeket forgalmazó üzletekre már ne vonatkozzon az OP-üzemmód” - tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A kormány egyúttal aktualizálta az omikron terjedése elleni intézkedéseket tartalmazó dokumentumot is, úgy, hogy az összhangban legyen a jelenleg érvényben levő előírásokkal. Módosította a munkahelyeken érvényes rezsimet, valamint a betegségen átesett személyek védettségi igazolványának 180 napos érvényességét.

Eliášová tájékoztatása szerint elfogadták azt a javaslatot is, hogy a munkáltatók a lehetőségekhez mérten engedélyezzék az otthoni munkavégzést. Megjegyezte, hogy ezzel csökkenthető a koronavírus terjedésének kockázata a munkahelyeken.

Tekintettel a jelenlegi omikron-hullámra a kormány szerint elfogadhatók az ezekkel a változtatásokkal járó kockázatok.

A szakértők egyeztetnek az omikron-hullám lecsengése utáni további enyhítésekről”

- erősítette meg a szóvivő. Hozzátette, hogy az egyeztetés eredményeiről időben értesítik a lakosságot.

Az alapüzemmód minden lakosra érvényes, függetlenül attól, hogy beoltották-e, átesett-e a fertőzésen, vagy fel tudja-e mutatni a negatív koronavírus-tesztet.

A Közegészségügyi Hivatal (VÚZ) tájékoztatása szerint a rendelet pénteken (február 11.) jelenik meg a kormányközlönyben, és február 15-én lép hatályba - nyilatkozta a TASR hírügynökséget Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

A jóváhagyott kormányhatározat alapján az ÚVZ aktualizálja a rendeletet, amelynek értelmében ezentúl minden kiskereskedelmi üzlet alapüzemmódban működhet (Eddig csak a kiválasztott boltok működtek így).

„Minden üzlet nyitva tarthat este 10 óra után is. A szolgáltatások (például az éttermek stb.) – bizonyos kivételekkel - OP-üzemmódban maradnak, néhány OP plusz üzemmódban este 10-ig tarthat nyitva" - mondta az egészségügyi minisztérium szóvivője. Az OP plusz meghatározás vonatkozik majd azokra a személyekre is, akik 180 napnál nem régebben átestek a COVID-19-betegségen, és 72 órásnál nem régebbi negatív PCR- vagy LAMP-teszteredményt, illetve 48 órásnál nem régebbi antigénteszt-eredményt tudnak felmutatni.

Az ÚVZ rámutat, hogy a létesítményekben továbbra is érvényben vannak a járványügyi intézkedések, például a kötelező reszpirátorviselés és a létszámkorlát.

„A még hatályban levő intézkedésekre tekintettel is támogatjuk az egészségügyi minisztérium álláspontját, amely a fent említett módosításokat és enyhítéseket elfogadható kockázatnak minősítette. Arra kérjük a bolti dolgozókat és a vásárlókat is, hogy szigorúan tartsák be a hatályos járványügyi előírásokat" - zárta Račková. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.