2021. április 27., 15:21

Az egészségügyi minisztérium valótlan adatokat közölt az idősotthonok lakóinak átoltottságáról?

Az aktuality.sk hétfőn írta meg, hogy az egészségügyi minisztérium államtitkára, Jana Ježíková "félrevezette" (ők használták ezt a kifejezést) a közvéleményt a szociális otthonok lakóinak átoltottsága kapcsán. A portál újabb cikkben foglalkozott az üggyel, most azt állítják, a tárca által kiadott legfrissebb adatok is alátámasztják, az államtitkár nem mondott igazat,

egészségügy oltás vakcina
Fotó: TASR/AP

A portál azt írja, ma reggel első ízben tett közzé a tárca az idősotthonok átoltottsági mutatóiról, ezekből kiderül eddig mintegy 36 ezer ember (bentlakók és alkalmazottak) kapott legalább egy adagnyi vakcinát, a második adaghoz pedig már  több mint 28 ezren hozzájutottak - bentlakókat és alkalmazottakat is beleértve. Jelen állás szerint mintegy 79 ezer bentlakója és alkalmazottja van a szlovákiai szociális otthonoknak. 

A portál szerint az államtitkár "élő, egyenes adásban" hazudott, mikor azt mondta, az állam már az idősotthonok alkalmazottainak és lakóinak "nagy részét" beoltotta. 

Március 23-án egy sajtótájékoztatón például szó szerint azt mondta, emlékeztet a portál, hogy "az összes szociális otthon (lakóinak - szerk. megj.) 60%-a legalább az első, 29% már a második adagot is megkapta". Néhány nappal később mégegyszer megismételte az állítást. 

A portál megkeresésére a tárca közölte, Ježíková valóban pontatlan információkat közölt, ugyanis tévedésből arról beszélt, az általa bemutatott adatok az összes, Szlovákiában működő szociális otthonra érvényes, holott ez nem volt igaz. A számok csak az oltási programba bejelentkezett otthonok adatait mutatták, több szociális otthon viszont azért nem tudott bejelentkezni a programba, mert karantén alatt voltak. A minisztérium szerint, mivel az oltás mindenki számára önkéntes, így az idősotthonok lakóit sem lehet vakcinációra kötelezni. Köztük is sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat.

Ez elsőre tulajdonképpen akár egy jóhiszemű tévedésnek is tűnhet az államtitkár részéről.

Az a tény azonban, hogy a tárcának nincsenek teljeskörű, pontos adatai a szociális otthonok átoltottságáról, önmagáért beszél. Erről valószínűleg Ježíkovának is tudnia kellett. Egészen furcsa dolog, hogy, s ezt a minisztérium maga ismerte el, nincs statisztikájuk arról, "melyik intézet érdeklődik az oltások iránt és melyik nem". Azt tudják csupán, hány megkeresés futott be hozzájuk az adott oltási körben.

Az aktuality.sk arra is figyelmeztetett, az idősotthonok beoltása igencsak döcögősen alakul. Nem csak az érdeklődés hiánya okoz gondot, sok intézmény nem tudja megszervezni lakóinak az oltóközpontokba való szállítását. Eddig mintegy háromezer(!) igénylés futott be a minisztériumhoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.