Az árvai tesztelés tanulsága: erősíteni kell az egészségügyi személyzetet

2020. október 26., 10:58
Matus Tibor

A HNonline.sk-nak nyilatkozott Marián Majer, a védelmi minisztérium államtitkára, aki szerint az országos tesztelés sikere azon múlik, vajon lesz-e elegendő egészségügyi személyzet a mintavételekhez. Szlovákia legnagyobb logisztikai műveletére készül a hétvégén, amelyre felhasználná a katonai állományának a felét, és számít az egészségügyben dolgozók létszámának legalább a felére.

Marián Majer a HNonline-nak elmondta, a hadügy szemszögéből sikeresnek ítéli meg a négy járásban lefolytatott próbatesztelést. Elégedettek a részvétellel, jóval magasabb, mint amit előzetesen vártak. A négy járás tesztelése próba- vagy pilottesztelés volt, ahol nagyon sok volt az ismeretlen, és sok álhír is jelent meg róla. Kevés idő volt a felkészülésre, és rögtön az elején gondok adódtak, például pár helyen a mintavevők hiánya miatt később kezdődött a tesztelés.

Az államtitkár szerint nagy különbség volt a városok és a községek között. A községekben szinte gond nélkül lefolyt, ami az ott élők fegyelmezettségének is volt köszönhető. Tény, hogy a mintavételi bizottságoknak ott kevesebb embert kellett tesztelniük, és az emberek is könnyebben szerveződnek, jobban bekapcsolódtak a helyi tűzoltók és más önkéntesek, akik egészségügyi személyzetként is segítettek.

A városokban illetve a nagyobb körzetekben viszont megmutatkozott mennyire fontos az érkezők megszervezése, mivel az elején nagyon sokan érkeztek tesztelésre, és ha hiányzott a személyzet, vagy lassabban folyt a mintavétel, rögtön sorok alakultak ki.

Marián Majer a mintavétel során a járvány terjedésének kockázatát sokkal kisebbre becsülte, mint azt a csoportos tesztelés ellenzői tették. Egyik oka a lakosok fegyelmezettsége, akik rendőri irányítás alapján türelmesen várakoztak.

A sorakozást a mintavételre problémamentesnek minősítette. Viszont az eredményre várók gyakran elkezdtek csoportosulni, főleg a kisebb közösségekben.

Marián Majer, hadügyi államtitkár
Fotó: TASR

Az államtitkár szerint át kell még gondolni, miként lehetne javítani a szervezettségen. Felhozta, mivel nincs kategorikusan meghatározva, hova menjenek tesztelni, ezért egyes helyeken többen, máshol pedig kevesebben voltak a vártnál. Pénteken még bárki bármikor mehetett, szombattól már ABC sorrend szerint.

De ezen még javítani kell Majer szerint, és nincs univerzálisan legjobb megoldás az egész ország számára. Az ABC-sorrend működhet a városokban, a községekben viszont több lehet az azonos nevű.

Marián Majer a mintavevő bizottságok személyzetéről elmondta, az önkormányzatok szervezték a bizottságok adminisztratív segéderőit, és ezekből elegendő volt, ez tűnik a kevésbé problémás résznek.

Viszont hiába gyorsítjuk fel az adminisztrációt, ha nem fogjuk tudni felgyorsítani a mintavételt és annak értékelését. Ehhez növelni kell az egészségügyi szakemberek számát, ezen áll vagy bukik minden. Ha ők kiesnek, akkor nincs mintavétel.

Különösen a nagyobb körzetekben kell növelni az egészségügyi szakemberek számát, ezt a következő napokban az Egészségügyi Minisztériummal közösen szeretnék megoldani.

Az államtitkár szerint a héten még törvénymódosításokat hajtanénak végre, hogy növelni tudják a mintavételben résztvevő egészségügyi szakemberek számát, mert ahogy mondta -  most még mindig korlátozva voltunk.

Az egészségügyi szakembereket eddig nem lehetett kényszeríteni a hétvégi mintavételre, miközben számítanak az egészségügyben dolgozók létszámának legalább a felére.A mintavevésben való részvételt az is korlátozza, hogy az egészségügyben dolgozók jelentős része elöregedett, illetve az a kockázat, hogy a mintavétel során kétségkívül kapcsolatba kell kerülni koronavírus-fertőzött személyekkel.

Kövesse facebook oldalunkat is!