2023. január 17., 18:19

Az államfő január végéig döntést vár az előrehozott választásról

Ha a parlament január végéig nem hoz döntést az előrehozott parlamenti választással kapcsolatban, Zuzana Čaputová államfő kész a jogköreinek megfelelően eljárni. Az államfő azután nyilatkozott erről, hogy kedden sikertelenül zárultak a 76 fős parlamenti többség létrehozásáról szóló tárgyalások.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

„A mai nap után egyértelmű, hogy Eduard Heger törekvése az új parlamenti többség létrehozására, nem talált támogatásra. Minden erőfeszítést tehát az egyetlen észszerű megoldás felé kell irányítani ebben a helyzetben” – fűzte hozzá az államfő.

Eduard Heger (OĽANO) megbízott miniszterelnök a mai naptól lezártnak tekint a 76 fős új többség megteremtésére irányuló minden törekvést, és holnaptól megkezdi az előrehozott választások időpontjáról a tárgyalásokat, amire a legreálisabb időpontot szeptemberben látja.

A Sme rodina vezetője is kijelentette, hogy hajlandó támogatni a szeptemberi választásokat. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke azonban úgy reagált az eseményekre, hogy pártja nem támogatja az előrehozott parlamenti választást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.