2023. január 17., 13:57
Frissítve: 2023. jan. 19. 05:48

Heger is belátta, hogy vége a dalnak, előrehozott választások jönnek

Az SaS ugyanis kedden bejelentette, hogy nem támogatja az új 76-os kormánytöbbséget, előrehozott választásokat akar.  Ez azt jelenti, hogy nem segítenek Eduard Heger (OĽaNO) kormányának abban, hogy az ideiglenes mandátumukat rendes mandátummá változtassák.

matovic sulík
Igor Matovič és Richard Sulík
Fotó: TASR

A Szabadság és Szolidaritás pártnak jelenleg nincs miről tárgyalnia Eduard Hegerrel, mivel sem az OĽaNO összes képviselője, sem a Sme rodina mozgalom nem hajlandó támogatni az új többséget. Ezért is támogatják kompromisszumos megoldásként a szeptemberi előrehozott választásokat – írja közleményében az SaS.

Elutasítjuk az új kormánytöbbségről szóló vitát. Ez az SaS parlamenti klubjának egyértelmű álláspontja. Készek voltunk tárgyalni, de még mindig nem tudjuk, ki az OĽaNO igazi vezetője.

Sőt, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy Eduard Heger elhagyja az OĽaNO-t, de egy másik párttal nemcsak ereje, hanem legitimitása sem lesz ahhoz, hogy új kormányt alakítson. A komoly vita azért is értelmetlen, mert maga a koalíció sem egységes. Boris Kollár Sme rodina mozgalma sem hajlandó támogatni az új 76-os kormánytöbbséget. Egy ilyen abszurd helyzetben tehát Eduard Hegernek mindenekelőtt Igor Matovičhoz és saját partnereihez kellene fordulnia, akik aláássák alatta a talajt” – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke.

Gröhling: A lapokat újra kell osztani

Az SaS párt szerint egy ilyen 76-os kormánytöbbség, amit még az államfő is elfogadna, egy agyrém, a keresése pedig időpocsékolás. Szerintük ezért célszerű komolyan foglalkozni az előrehozott választásokkal.

Ebben a helyzetben teljesen jogos az előrehozott választásokról szóló vita. Újra kell osztani a lapokat, és lehetőséget kell adni az egyes pártoknak, hogy újra megküzdjenek a választók bizalmáért.

A 76-os kormánytöbbség támogatása ugyanazokkal az emberekkel és Igor Matovičcsal, az OĽaNO vezetőjével egyszerűen alábecsüli a polgárok képességét a helyes döntés meghozatalára” – tette hozzá Branislav Gröhling, az SaS alelnöke.

A Sme rodina mozgalom álláspontja egyértelmű. Nem akarják újraéleszteni Heger kormányát az előrehozott választások időpontjának meghatározása nélkül.

A Hlas-SD előrehozott választásokat akar még az év első felében

Az SaS álláspontjára rögtön reagált Peter Pellegrini parlamenten kívüli Hlas-SD pártja, amely azt szeretné, ha még az év első felében megtartanák az előrehozott parlamenti választást, mivel semmi okot sem lát arra, hogy egészen szeptemberig várni kelljen vele.

A Hlas-SD már régóta azt állítja, hogy az előrehozott választások jelentik az egyetlen lehetséges kiutat a mély szlovákiai politikai válságból. Minél hamarabb megtartják azokat, annál jobb Szlovákia lakosságának”

– jelentette ki Patrícia Medveď Macíková, a párt szóvivője állásfoglalásában. Ezért a Hlas-SD előrehozott választásokat akar már az év első felében, ahogyan azt a párt szerint Zuzana Čaputová államfő és Boris Kollár házelnök is szeretné.

Holnap már az előrehozott választások időpontjáról tárgyalnak

Mivel az SaS ma elutasította az új 76-os többség létrehozásáról szóló vitákat, igazságos és elkerülhetetlen elmondani a polgároknak, hogy mi lesz a következő forgatókönyv, írta Sulíkék bejelentésére küldött állásfoglalásában Eduard Heger megbízott miniszterelnök.

Tekintettel arra, hogy az SaS párt szavazatai hiányoznak az új 76-os többség létrehozásához, helyénvaló az előrehozott választásokról szóló vita”

– fogalmazott Heger, aki szerint a 76-os többségről szóló ötlettel eredetileg Richard Sulík állt elő, egy nappal a kormányról való bizalmatlansági szavazás után. „Az én szemszögömből volt ennek értelme, többször is közöltem nyilvánosan az okokat. Annak ellenére, hogy az új 76-os többség ötlete egy idő után már nem volt Richard Sulík szája íze szerint való, az SaS parlamenti klubjának több képviselője is megkeresett, hogy el tudják képzelni az új 76-os többség támogatását.

Mától azonban lezártnak tekintek minden erőfeszítést egy új 76-os többség létrehozására.

Holnapra meghívom az OĽaNO, a Za ľudí, a Sme rodina és az SaS képviselőit egy megbeszélésre az előrehozott választások időpontjáról. Jelenleg az őszi időszak tűnik a legreálisabbnak.

Kollárék hajlandók a kompromisszumra

A Sme rodina elnöke Boris Kollár is sajtótájékoztatót tartott az SaS bejelentése után. Mint mondta, pártja a júniusi előrehozott választást részesíti előnyben, de hajlandók a kompromisszumra, azaz az előrehozott választások szeptemberi időpontjának támogatására is.

A házelnök a méltó tárgyalásokra szólított fel.

Azt akarom, hogy ne legyen ebből cirkusz, s hogy senki ne akarjon ebből politikai tőkét kovácsolni. A tárgyalásoknak nyugodt hangnemben kell zajlaniuk”

– fűzte hozzá Kollár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.