2021. szeptember 26., 12:39

Átadták a főváros új hídját, amely része a D4/R7 körgyűrűnek

Vasárnap átadták a fővárost körülölelő körgyűrű, a D4-es autópálya 4,3 kilométeres szakaszát, amely magába foglal egy új Duna-hidat is. A körgyűrű következő átadandó szakasza az R7-es gyorsforgalmi út befejező szakasza, illetve a D4-es további szakaszalesz. A híd egyik oldalán kerékpárút, a másikon pedig járda épült a gyalogosok számára.

D4R7
Fotó: TASR

A ma átadott szakasz meghosszabbítja a D4-es autópályát Pozsonypüspöki és Pozsony-Dél (amit úgy is ismerhetünk, hogy Ketelec). 

A D4/R7-es körgyűrű utolsó szakaszait a kivitelező nyilatkozata alapján fokozatosan fogják átadni, mivel a főváros közlekedésének szervezése meglehetősen bonyolult feladat. Az elkövetkező hetekben az R7-es gyorsforgalmi útnál a Malomliget (Nivy) és a Pozsony-dél közötti szakaszt, illetve a Járfalu Pozsonypüspöki szakaszt szeretnék átadni. Az R7-es közvetlenül rávezetne a Bajkál utcára, illetve a Kikötői hídra és a megnyitott D4-es körgyűrűre.

Persze míg minden elkészül, 2026-ot fogunk írni.

Eredetileg 13 kilométeres szakaszt szerettek volna átadni, viszont a fent említett két szakasznál még maradtak hiányosságok, és azt péntekig nem sikerült eltávolítani és beszerezni a szükséges engedélyeket.

A körgyűrű feladata, hogy tehermentesítse a Kikötői hidat, illetve a belvárosi úthálózatot. Lényegében Pozsonyivánkánál letérítenék a D1-esről azokat, akik nem a fővárosba, hanem Magyarországra, Ausztriába vagy Csehországba szeretnének eljutni.

 A gond ott van, hogy az állam eddig nem rendelte meg a kereszteződés megépítését a D1 és a D4 találkozásánál. A helyzet ahhoz hasonlítható, mintha valaki bevezetné a vizet a házába, csak éppen csapokat nem szerelne fel.

A kivitelező vállalta volna a kereszteződés kiépítését, viszont Doležal közlekedési miniszter nem tartotta jogszerűnek a közbeszerzési eljárás nélküli építkezést. Tehát nemzetközi pályázatot írnak ki, és talán a jövő év végén meg is kezdhetik az építkezést.

Ha minden jól megy, a D4-es körgyűrű 27 kilométeres, míg az R7-es gyorsforgalmi út 32 kilométeres lesz az építkezés teljes befejezése után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.