A tudósok a határokról és a tesztelésről is egyeztetnének a kormányfővel

2021. február 23., 16:06
ma7 | TASR

Szlovák tudományos szakemberek a COVID automatáról, a mozgáskorlátozásról, a nyomkövetésről és a COVID-19-pozitív minták szekvenálásáról is egyeztetni akarnak Igor Matovič kormányfővel. Emellett szerintük át kellene értékelni a rendszeres tesztelést is. Ezt Pavol Čekan tudós és Vladimír Krčméry orvos jelentette ki a keddi találkozó előtt.

Fotó: TASR

Krčméry fontosnak tartja a határátlépések korlátozását. Felidézte, hogy az új koronavírust külföldről hurcolták be Szlovákiába. Problémaként jelölte meg a túltelített járatokat működtet légitársaságokat, szerinte ezeknek soha nem szabadott volna leszállniuk Európában. Hozzátette: megoldást kell találni a légtér problémájára, és összességében csökkenteni kell az országon belüli mobilitást is. „Többen amellett vagyunk, hogy befelé nyissunk” – mondta.

Čekannal egyetértettek abban, hogy szisztematikusan szekvenálni kell az olyan személyektől vett mintákat, akik a fertőzőbb és halálosabb variánsok által jobban sújtott országokból érkeztek Szlovákiába.

Čekan szerint az lenne az ideális, ha hetente 500 mintát szekvenálnának. Bízik benne, hogy a világjárványt rövidesen sikerül megfékezni.

A kormányfő keddre több tudományos szakembert is meghívott a kormányhivatalba. Azt szeretné velük megvitatni, hogyan lehetne megállítani a kórházi kezelésre szoruló, koronavírus-fertőzött vagy COVID-gyanús betegek számának növekedését. A miniszterelnök rámutatott, hogy a kórházban kezelt fertőzöttek száma a kijárási tilalom és a COVID automata bevezetése ellenére is növekvő tendenciát mutat. Választ vár tehát arra a kérdésre, hogy miképpen kellene módosítani a szabályokat.